Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. jul 2014. 17:27

Odbor za ljudska prava i slobode u pośeti pritvorskoj jedinici u Podgorici

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, u skladu sa Planom aktivnosti za  2014. godinu, pośetio je pritvorsku jedinicu u Centru bezbjednosti Podgorica, u Podgorici.

Tzv. „Betonjerka“ više ne postoji, jer su obezbijeđene nove prostorije, uređene po zahtijevanim međunarodnim standardima.

Pośeta je bila prilika da se članovi Odbora uvjere u stanje ovih prostorija i stepen poštovanja prava lica lišenih slobode.

Predstavnici Uprave policije- pomoćnik direktora Nikola Janjušević i rukovodilac Operativno komunikacionog centra Vojislav Dragović upoznali su članove Odbora za ljudska prava i slobode i ostale posjetioce sa načinom rada i postupanjem prema licima lišenim slobode.

Saopšteno je da u Podgorici postoji 10 prostorija  za zadržavanje lica lišenih slobode,   sa ukupno 16 ležajeva, koje su članovi Odbora obišli.

Članovi Odbora su izrazili zadovoljstvo stanjem prostorija za zadržavanje lica lišenih slobode koje u potpunosti ispunjavaju propisane standarde, kao i činjenicom da prilikom pośete pritvorskoj jedinici u istoj nije bilo zadržanih lica.

Konstatovano je da prostorije ispunjavaju uslove u pogledu: površine i kubature, opremljenosti ležajevima, posteljinom, osvjetljenja, grijanja i hlađenja, mogućnosti samoprovjetravanja, higijene i obezbijeđenih obroka.  Takođe, prostorije ispunjavaju sve neophodne uslove za komunikaciju zadržanog lica sa službenim licima. Opremljene su video nadzorom i u njima nije bilo nestandardnih predmeta koji bi se mogli koristiti za zlostavljanje i mučenje zadržanih lica. Zadržanim licima se hrana dostavlja svakih osam sati, a u slučaju potrebe postoji i prostorija za pružanje medicinske pomoći.

Pośetiocima je pružena informacija da službenici Uprave policije redovno pohađaju brojne obuke i seminare iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda na Policijskoj akademiji kako bi svoja znanja  unaprijedili i  primijenili u postupanju prema licima lišenim slobode.

Svi učesnici pośete su izrazili zadovoljstvo što ni Komitet za sprečavanje mučenja i torture u poslednjem Izvještaju iz februara ove godine o Crnoj Gori nije imao primjedbi i preporuka za Crnu Goru u oblasti postupanja prema licima zadržanim u pritvorskim jedinicama.

Podśećanja radi, Odbor se duži vremenski period bavi praćenjem stanja u oblasti zaštite prava lica lišenih slobode u zatvorskim i pritvorskim jedinicama, a u funkciji prevencije torture, jer je još  2011. godine razmotrio Poseban izvještaj o stanju prostorija Uprave policije za zadržavanje lica lišenih slobode koji je, na zahtjev Odbora, dostavio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Odbor je podržao Preporuke Zaštitnika, sadržane u Posebnom izvještaju i Zaključkom ih dodatno osnažio, a nakon toga je pratio implementaciju Zaključaka i Preporuka razmatranjem Informacija Uprave policije o stepenu njihove realizacije.

Poslednji put septembra 2013. godine na śednici Odbora takođe je konstatovano da su gotovo sve Preporuke ispoštovane.

Ovom pośetom članovi Odbora su se uvjerili da je Uprava policije zaista uložila velike napore na ispunjavanju preporuka i da su postigli rezultate vrijedne pohvale.