Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 23. jul 2014. 15:30

Održana 36. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj śednici sumirao rezultate rada za period januar - jul 2014. godine

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, podśetio je da Odbor za ljudska prava i slobode već četvrtu godinu, u fokusu obaveza, na planu zakonodavne i kontrolne funkcije Skupštine Crne Gore, usvaja Plan aktivnosti, koji priprema u skladu sa praksom usvajanja planskih dokumenata kojim se unapređuje predvidivost rada Skupštine i njenih radnih tijela, u funkciji povećanja stepena javnosti rada, kao mjere nadzora nad samim kvalitetom zakonodavnih i kontrolnih aktivnosti.
On je saopštio, da je Odbor za ljudska prava i slobode na 27. śednici, održanoj 26. marta 2014. godine, u proširenom sastavu, usvojio Plan aktivnosti za 2014. godinu, sačinjen na osnovu: Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori od 6. Februara 2014. godine, Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore iz oktobra 2013. godine, Rezolucije 1890 (2012) Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Programa rada Vlade Crne Gore za 2014. godinu, aktivnosti Skupštine Crne Gore i jednog broja nerealizovanih aktivnosti iz Plana aktivnosti Odbora za 2013. godinu.
Poseban akcenat u Planu aktivnosti Odbora stavljen je na nadležne institucije koje treba da obezbijede veću efikasnost u oblasti: zaštite od diskriminacije, prevencije torture, prava djeteta i zaštite ličnih podataka.
Predśednik je podśetio, da su Planom za 2014. godinu utvrđene aktivnosti u zakonodavnoj oblasti, kao i aktivnosti u funkciji kontrolne i nadzorne uloge. Takođe, utvrđene su aktivnosti na unapređenju regionalne i međunarodne saradnje i kontinuirane saradnje sa NVO sektorom.
Takođe, podśetio je i da je Planom aktivnosti Odbora utvrđeno 35 aktivnosti, od čega je u ovom izvještajnom periodu Odbor realizovao 17, što je 50 odsto ispunjenja Plana aktivnosti za 2014. Godinu, te da je Odbor realizovao i dodatnih osam aktivnosti.
Jedan broj aktivnosti utvrđenih Planom za I i II kvartal, a koje su bile u Sazivu za 32. śednicu, 3. juna 2014. godine, Odbor nije realizovao i to:
- Razmatranje Informacije o međunarodnopravnim postupcima protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava za 2013. godinu, iz razloga službenog odsustva iz Crne Gore Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, zbog učešća na Komitetu ministara Savjeta Evrope. S tim u vezi Zastupnik je obavijestio da nije u mogućnosti da se odazove pozivu Odbora ni tokom jula, izražavajući spremnost da Informacija bude razmotrena na nekoj od narednih śednica Odbora;
- Održavanje sastanka predśednika i zamjenice predśednika Odbora za ljudska prava i slobode sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, radi razmatranja nastavka saradnje Odbora i Misije OEBS-a, zakazanog za 14. maj 2014. godine, zbog obaveza šefice Misije OEBS-a odloženo je za septembar 2014. godine;
- Razmatranje Izvještaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore o prevenciji torture - aktivnost koja je bila utvrđena i planovima aktivnosti Odbora za prethodne tri godine takođe je odloženo, jer je i pored Zahtjeva upućenog Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, dostavljanje Izvještaja o prevenciji torture izostalo, tako da će Odbor ovu aktivnost realizovati nakon dostavljanja Izvještaja kada će Odbor, u skladu sa Planom, pośetiti Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu gdje će održati śednicu na kojoj će razmatrati navedeni Izvještaj.
Predstavljajući statističke podatke o radu Odbora za ljudska prava i slobode za period januar - jul 2014. godine, predśednik Odbora je saopštio da je Odbor u tom periodu održao dvanaest śednica, od čega je jedna imala nastavak. Ukupno je razmotreno 36 tačaka dnevnog reda.
Odbor je, u svojstvu matičnog odbora, razmotrio šest predloga zakona, i s tim u vezi 26 amandmana.
Takođe, u svojstvu nadležnog odbora, Odbor za ljudska prava i slobode je razmotrio i pet izvještaja koje nadležni organi podnose Skupštini Crne Gore u skladu sa zakonom.
Pored śednica, Odbor je u navedenom izvještajnom periodu imao i jedanaest drugih aktivnosti.
Odbor za ljudska prava i slobode je i u ovoj godini nastavio saradnju sa međunarodnim organizacijama sa śedištem u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima ljudskih prava, čije predstavnike poziva, da u skladu sa članom 67 stav 2 Poslovnika Skupštine, učestvuju na śednicama Odbora. Na śednicama Odbora učestvuju i predstavnici nadležnih državnih organa, kako bi se zajedničkim, koordiniranim aktivnostima svih nadležnih subjekata doprinijelo poštovanju ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. U ovom izvještajnom periodu na śednicama Odbora, su u skladu sa članom 67 stav 1 Poslovnika Skupštine, učestvovalo 35, a u skladu sa članom 67 stav 2 Poslovnika- 36 učesnika.
Predśednik i članovi Odbora za ljudska prava i slobode su ocijenili da je Odbor realizujući Plan za 2014. godinu bio veoma aktivan.
Na danas održanoj śednici prihvaćene su informacije sa sastanaka predśednika i zamjenice predśednika Odbora za ljudska prava i slobode sa:
- predstavnicima NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, održanog 28. aprila 2014. godine;
- ekspertom TAIEX-a, Franco Liccioneom, angažovanim u okviru TAIEX misije za pružanje podrške u utvrđivanju procedura za postupanje po predstavkama, održanog 8. jula 2014. godine;
- šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjaminom Perksom, održanog 18. jula 2014. godine i
- Informacija o pośeti Odbora za ljudska prava i slobode Pritvorskoj jedinici u Podgorici, održanoj 10. jula 2014. godine.
U okviru tekućih pitanja jedan broj članova Odbora je predložio da Odbor tokom jesenjeg zasijedanja, ukoliko bude vremena, pośeti Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi praćenja stanja ljudskih prava u toj Ustanovi, što je predśednik Odbora podržao. Predśednik Odbora je predložio da Odbor prije organizovaja pośete, od Ministarstva zdravlja, nadležnog za rad ove zdravstvene ustanove, zatraži informaciju o stanju ljudskih prava u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, u skladu sa članom 68 Poslovnika Skupštine i nakon dobijene informacije donese odluku, sa čime su se saglasili i članovi Odbora.
Takođe, na današnjoj śednici članovi, Odbora su usvojili zapisnike sa 31, 33, 34. i 35. śednice, koje su održane u junu i julu 2014. godine, čime je ažuriran rad Odbora.