Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 20. novembar 2014. 07:05

Učešće članova Odbora za ljudska prava i slobode na Interparlamentarnoj konferenciji u Beogradu

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, poslanici doc. dr Srđa Popović i dr Izet Bralić učestvovaće na Interparlamentarnoj konferenciji „Građansko zastupanje i političko učešće nacionalnih i etničkih manjina“ koja će se, u organizaciji Evropskog parlamenta i Narodne skupštine Republike Srbije, održati u Beogradu, 20. i 21. novembra 2014. godine.

Konferenciju će otvoriti Maja Gojković, predśednica Narodne skupštine Republike Srbije i Ivo Vajgl, poslanik Evropskog parlamenta, član Odbora za spoljne poslove.

Na Konferenciji će biti riječi o nacionalnim i supranacionalnim garancijama, ustavnim normama i izbornim sistemima, integraciji i mjerama za promociju pomirenja.

Na temu: “Više od zaštite: promovisanje pomirenja, sprečavanje prijetnji po  bezbjednost- od mirnog  suživota do integrisanih građana” govoriće: Meho Omerović, predśednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost  polova Narodne skupštine Republike Srbije, Ivo Vajgl, poslanik Evropskog parlamenta, član Odbora za spoljne poslove i Emir Adžović, koordinator Zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope za promovisanje ljudskih prava i zaštitu manjina u jugoistočnoj Evropi.

Drugog dana Konferencije biće riječi o nacionalnim manjinama kao proaktivnim akterima socijalne kohezije, a izlaganja će imati Čaba Šogor, poslanik Evropskog parlamenta, član Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove i prof. dr Tove Hansen Maloj, direktor Evroskog centra za pitanja manjina iz Flenzburga.

Programom Konferencije planirana je i rasprava o iskustvima inkluzije manjina i  drugih ranjivih grupa u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj u kojoj će učestovati poslanici Evropskog parlamenta i parlamenata zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, kao i predstavnici Savjeta nacionalnih manjina Srbije i organizacija civilnog društva.

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore biće u prilici da sa poslanicima Evropskog parlamenta i parlamenata iz zemalja okruženja razmijene mišljenja i iskustva o zakonodavstvu i konkretnim aktivnostima koje se preduzimaju u cilju inkluzije manjina i drugih ranjivih grupa.