Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 25. februar 2015. 15:17

Završena 46. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore na danas održanom nastavku 46. śednice nije razmotrio amandmane (35) na Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, jer je ovlašćeni predstavnik predlagača, ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović na samoj śednici saopštio, da povlači iz procedure Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.      

Ministar je istakao da je polazeći od činjenice da je na Predlog zakona od 25 članova podnešeno 37 amandmana i cijeneći interesovanje svih poslaničkih klubova da doprinesu poboljšanju teksta Predloga zakona koji jeste iskorak u ovoj oblasti, ocijenio neophodnim da Predlog zakona povuče iz skupštinske procedure kako bi u predstojećem periodu svi poslanici i ostali zainteresovani subjekti, kroz kvalitetan politički dijalog usaglasili novi Predlog zakona. Naveo je da je ovo vrlo osjetljiva tema, jer su prava pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica zajemčena Ustavom, a neophodno je uvažiti i činjenicu da je Crna Gora građanska država, pa ovu oblast treba urediti na kvalitetan način, kako bi Predlog zakona Skupština Crne Gore usvojila neophodnom 2/3 većinom svih poslanika.  

Poslanici dr Halil Duković, dr Ljiljana Đurašković, doc. dr Srđa Popović i prim.dr Izet Bralić ocijenili su pozitivnim povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure, uz nadu da će se u predstojećem periodu kroz kvalitetan politički dijalog, zbog čega je upućen poziv svim poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore da sa predstavnicima Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i zainteresovanih građana, kvalitetnije urediti ovu oblast. Saglasni su sa Ministrom da je u pitanju veoma osjetljiva problematika i pohvalili senzibilitet Ministarstva u potrebi da se usaglase pojedina rješenja i pripremi novi Predlog zakona koji bi sadržao rješenja koja su u interesu svih građana Crne Gore.

Poslanici Nik Gjeloshaj i Rešad Sijarić iskazali su mišljenje da, ipak, u ovom trenutku nije trebalo povući Predlog zakona iz skupštinske procedure, navodeći da je veoma važno definisati izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola.