Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. mart 2015. 20:40

Polaznici XX generacije Škole ljudskih prava pośetili Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore

Polaznici XX generacije Škole ljudskih prava, koju realizuje Centar za građansko obrazovanje, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, danas su pośetili Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore.

Pored predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Halila Dukovića, pośeti su prisustvovali i zamjenica predśednika Odbora dr Ljiljana Đurašković i članovi Odbora Snežana Jonica i Rešad Sijarić.

Pośeta je organizovana u okviru Programa rada XX generacije Škole ljudskih prava koju pohađa 29 srednjoškolaca sa teritorije cijele Crne Gore, a kojim je utvrđena pośeta institucijama koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava.

Riječ je o drugoj pośeti polaznika Škole ljudskih prava Odboru za ljudska prava i slobode. Prethodno, 3. februara 2015. godine, polaznici XIX generacije Škole su pośetili Odbor, što svjedoči o njihovoj zainteresovanosti za aktivnosti ovog radnog tijela Skupštine u promociji, zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković upoznao je polaznike XX generacije Škole ljudskih prava sa nadležnostima i brojim aktivnostima ovog Odbora, realizovanim u okviru zakonodavne i kontrolne uloge Parlamenta, sa posebnim osvrtom na aktivnosti realizovane u prethodnoj godini. Naglasio je važnost praćenja implementacije zakona kroz nadzornu i kontrolnu funkciju Parlamenta. Istakao je veoma dobru saradnju sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore, nadležnim državnim organima, međunarodnim organizacijama sa śedištem u Crnoj Gori i nevladinim sektorom.

Nakon predstavljanja rada Odbora za ljudska prava i slobode, predśednik Odbora je odgovarao na pitanja polaznika Škole, koja su se odnosila na stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, uspjehe ovog radnog tijela, saradnju Odbora sa organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, obezbjeđenje pristupa za lica sa invaliditetom zgradi Skupštine, kao i na predlog o dodjeli doživotne mjesečne naknade za zaposlene žene koje rode troje ili više djece.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da se dodjela diploma polaznicima Škole ljudskih prava dešava u Skupštini, jer upravo zakonodavna vlast ima najvažniju ulogu u promovisanju vrijednosti i zaštiti ljudskih prava i sloboda. Istakla je da je svaki napor koji nas približava kulturi ljudskih prava vrijedan i naglasila da mladi ljudi predstavljaju važan generator promjena.

Zamjenik ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori B. Bix Aliu je saopštio da nijedan građanin nikad nije previše mlad da bi se zalagao za ljudska prava i izrazio očekivanje da će polaznici Škole ljudskih prava stečena znanja primjeniti u praksi.

Na samom kraju, upriličeno je svečano uručivanje diploma polaznicima XX generacije Škole ljudskih prava. Diplome su uručili: predśednik Odbora za ljudska prava i slobode, dr Halil Duković, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević i B. Bix Aliu, zamjenik ambasadorke SAD u Crnoj Gori.