Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 20. april 2015. 11:17

Predstavnici Odbora za ljudska prava i slobode sastaće se sa predstavnicima NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”

Skupština Crne Gore, 24. april 2015. godine

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i zamjenica predśednika Odbora dr Ljiljana Đurašković održaće u petak, 24. aprila 2015.godine, sastanak sa predstavnicima NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”.

Sastanak se organizuje u cilju nastavka saradnje Odbora za ljudska prava i slobode sa Savezom udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, radi realizacije aktivnosti utvrđenih Planom aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2015. godinu, posvećenih promociji i zaštiti prava djeteta, sa posebnim fokusom na prava djece sa teškoćama u razvoju. Riječ je o sedmom po redu sastanku Odbor za predstavnicima ove nevladine organizacije.

Imajući u vidu da je Odbor kroz zakonodavnu i kontrolnu aktivnost Skupštine Crne Gore, afirmisao, s jedne strane, saradnju sa svim nadležnim institucijama i civilnim sektorom, kao i međunarodnim predstavnicima, a sa druge, transparentnost u svim oblicima djelovanja u cilju što boljeg prezentovanja svojih aktivnosti na promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda i smatrajući da je ideja o uspostavljanju saradnje između institucija zaduženih za prava djeteta odlična, kao i da predstavlja dobru priliku za razmjenu saznanja i iskustava na realizaciji značajnih aktivnosti na poboljšanju položaja djece, Odbor smatra važnim praćenje implementacije onog što su nadležni državni organi realizovali u cilju poboljšanja položaja djeteta.Ovo posebno imajući u vidu da Crna Gora ima obavezu da u ovoj  godini predstavi svoj redovni Izvještaj o ispunjavanju Konvencije UN o pravima djeteta, kao i o ispunjavanju preporuka koje je Komitet Ujedinjenih nacija uputio Crnoj Gori 2010. godine, a što je Odbor utvrdio  Planom aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2015. godinu,  u IV kvartalu.

Takođe, Odbor nastavlja sa realizacijom aktivnosti posvećenih poboljšanju položaja djece sa teškoćama u razvoju, kao posebno ranjive populacije, a na sastanku sa predstavnicima Saveza  „Naša inicijativa“ će se razmijeniti mišljenja o trenutnom položaju ove populacije i aktivnostima koje je neophodno preduzeti u narednom periodu radi poboljšanja njihovog položaja u društvu.

Na sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju pozvani su i ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević i ministar finansija dr Radoje Žugić, kako bi se na sveobuhvatan način razmotrile aktivnosti preduzete od strane državnih organa u cilju poboljšanja položaja djece sa teškoćama u razvoju i konkretni oblici djelovanja u narednom periodu.

Sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” održaće se u 11 sati u Crvenom salonu Skupštine Crne Gore.

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak susreta, a nakon sastanaka biće izdato saopštenje za javnost.