Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 08. jul 2015. 12:22

Sastanak Ljiljane Đurašković sa predstavnicama američke NVO „Zastupnici ljudskih prava“ i NVO „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“

Zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Ljiljana Đurašković sastaće se u petak, 10. jula, sa predstavnicama američke NVO „Zastupnici ljudskih prava“ gđom Rosalyn Park i gđom Amy Berquist i izvršnom koordinatorkom NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Nikšića, gđom Natašom Međedović, na njihov zahtjev.

Tema sastanka je zaštita od nasilja u porodici u Crnoj Gori, radi utvrđivanja činjeničnog stanja u oblasti sprovođenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Cilj je dobijanje informacija o tome kako zakoni u Crnoj Gori funkcionišu u procesu zaštite bezbjednosti žrtava nasilja i u procesu definisanja odgovornosti prekršioca, kao i definisanje preporuka.

Kako bi se projekat adekvatno sproveo predstavnici ovih organizacija organizuju sastanke i intervjue sa predstavnicima relevantnih ministarstava, skupštinskih odbora, policijom, sudijama, tužiocima, nevladinim organizacijama, socijalnim i zdravstvenim službama  i drugim odgovornim službama u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, Kotoru i Ulcinju. 

Zastupnici ljudskih prava, zajedno sa nacionalnim partnerima, sprovode procese praćenja primjene zakona u državama, kako bi nasilje nad ženama definisali kao kršenje ljudskih prava kroz analizu društvenog konteksta, reviziju zakonodavstva i sudske prakse. Dobijeni nalazi se dokumentuju u vidu izvještaja, nakon čega slijede preporuke vladama na osnovu međunarodnog pravnog okvira za ljudska prava.

Sastanak će se održati u Plavom salonu Skupštine Crne Gore u 8 sati.

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak susreta, a nakon sastanka biće izdato saopštenje za javnost.