Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 22. septembar 2015. 14:36

Zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode na Interparlamentarnom sastanku u Briselu

Zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Ljiljana Đurašković učestvovaće na Interparlamentarnom sastanku Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i nadležnih odbora nacionalnih parlamenata, koji će se održati u srijedu, 23. septembra 2015. godine u Briselu.

Sastanak organizuje Evropski parlament uz podršku Direktorata za odnose sa nacionalnim parlamentima, a tema sastanka je "Situacija na Mediteranu i potreba za cijelovitim pristupom migracijama".

Agendom su utvrđene dvije sesije: „Uloga agencija za pravdu i unutrašnje poslove u ovoj oblasti“ i „Rješavanje migracija na nacionalnom i lokalnom nivou“.

Učesnicima sastanka, između ostalih, obratiće se predstavnici Evropske organizacije za podršku azilu (EASO), Jedinice za pravosudnu saradnju Evropske unije (Eurojust), Evropske policijske kancelarije (Europol), Agencije za kontrolu granica Evropske unije (Frontex) i Agencije za osnovna prava (FRA).

Cilj Interparlamentarnog sastanka je razmjena mišljenja između članova Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta i poslanika nacionalnih parlamenata o migracijama, azilu i graničnim politikama.

Mišljenja razmijenjena tokom sastanka daće koizvjestiocima Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, gđi Roberi Metsoli i gđi Kashetu Kyuenge, doprinos u izradi Strateškog izvještaja o situaciji na Mediteranu i potrebi cjelovitog pristupa migracijama. Polazeći od aktuelne debate o politikama Evropske unije u oblasti migracija, azila i granica, na sastanku će biti razmotrene postojeće politike Evropske unije u ovoj oblasti, a prilikom izrade Izvještaja koizvjestioci će utvrditi set preporuka za poboljšanje stanja i prevazilaženje postojećih problema.

Na Interparlamentarnom sastanku u Briselu učestvovaće i predstavnik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanik Šefkija Murić.