Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 23. novembar 2015. 10:44

Učešće Delegacije Odbora za ljudska prava i slobode na Konferenciji u Sarajevu

Tema - Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru za oblast ljudskih prava

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode u sastavu dr Halil Duković, predsjednik Odbora i Rešad Sijarić, član Odbora učestvovaće na Trećoj regionalnoj konferenciji parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koja će se održati 23. i 24. novembra 2015. godine u Sarajevu.

Treću regionalnu konferenciju koja predstavlja nastavak okupljanja parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska prava, započetog 29. i 30. oktobra 2013. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a nastavljenog 21. i 22. januara 2014. godine u Regionalnoj školi za javnu upravu u Danilovgradu, organizuje Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

Tema Konferencije je „Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru za oblast ljudskih prava“.

Treću regionalnu konferenciju će otvoriti: Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavnikMisije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.

U okviru sesije „Parlamentarni nadzor nad institucijama ljudskih prava“ učesnici iz parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Makedonije predstaviće iskustva svojih parlamenata u ovoj oblasti.

U okviru sesije na temu „Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru- pokretači promjena“ poslanici će razmijeniti mišljenja o tome kako parlamenti mogu doprinijeti boljem uspjehu izvršenja politika i zakona iz oblasti ljudskih prava, kako poboljšati parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću i institucijama iz oblasti ljudskih prava i kakva je uloga NVO i aktivista ljudskih prava.

U popodnevnoj raspravi biće riječi o antidiskriminacijskim zakonima i novinama u pravnim i sudskim sistemima regije u ovoj oblasti.

Na samom kraju Treće regionalne konferencije planirano je usvajanje zaključaka.