Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 773
srijeda, 14. novembar 2012. 13:07

Predstavnici Službe Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore učestvuju na Seminaru „Zaštita ljudskih prava i položaj žena i djece, Brisel, 14. i 15. novembar 2012. godine

Prvog radnog dana Seminara predstavljena politika Evropskog parlamenta u predmetnim oblastima  i date ocjene o njihovom stanju u zemljama Zapadnog Balkana.

Predstavnici Službe Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore učestvuju na Seminaru „Zaštita ljudskih prava i položaj žena i djece“, koji se održava u Briselu, 14. i 15. novembra 2012. godine. Seminar organizuje Jedinica za odnose sa parlamentima zemalja Zapadnog Balkana Direktorata za spoljne poslove Evropskog parlamenta u okviru Programa podrške parlamentima zemalja Zapadnog Balkana.

Prvog radnog dana Seminara nakon uvodnih napomena Eduarda Kukana, šefa Delegacije za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Crnom Gorom, člana Odbora za spoljne poslove i Pododbora za ljudska prava, uslijedile su sesije na teme: „Uloga i pozicija Evropskog parlamenta u oblasti ljudskih prava i ljudska prava na Zapadnom Balkanu“, „Zaštita prava manjina u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu“, „Uloga civilnog društva u zaštiti ljudskih prava“. Izlaganja na navedene teme imali su visoki predstavnici Evropskog parlamenta Edvard Kukan,  Ulrike Lunacek, član Odbora za spoljne poslove i Cvetko Stantič, član Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora.

Nakon sadržajnih izlaganja u kojima je predstavljena politika Evropskog parlamenta u predmetnim oblastima  i date ocjene o njihovom stanju  u zemljama Zapadnog Balkana, uslijedila je rasprava u kojoj su poslanici iz zemalja Zapadnog Balkana predstavili stanje ljudskih prava u njihovim zemljama, položaj manjinskih grupa, saradnju sa civilnim sektorom i iznijeli probleme sa kojima se suočavaju. Svi učesnici Seminara su bili jedinstveni u ocjeni da je razmjena iskustava sa poslanicima Evropskog parlamenta, kao i međusobna saradnja parlamenata Zapadnog Balkana veoma važna na putu ka Evropskoj uniji. 

Pored predstavnika Službe Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Seminaru prisustvuju predstavnici parlamenata: Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Hrvatske i Makedonije.