Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. april 2016. 15:45

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode učestvovaće na konferenciji “Zakon, politika, društvo i diskriminacija”

Podgorica, 19. i 20. april 2016. godine

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na konferenciji “Zakon, politika, društvo i diskriminacija” koju organizuje institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, OEBS-a i Savjeta Evrope.

Konferencija počinje śutra u 10 sati i trajaće dva dana, 19. i 20. aprila 2016. godine, u hotelu “Nikić” u Podgorici.

Cilj Konferencije na kojoj će učestvovati - predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog sektora, inostrani predstavnici i eksperti je otvaranje široke društvene kampanje u borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Osim predśednika Odbora za ljudska prava i slobode, koji će u ime Odbora pozdraviti učesnike Konferencije, pozdravnim govorima će se obratiti i Sonja Tomović-Šundić, savjetnica Predśednika Crne Gore za oblast ljudskih prava i prava manjina, Snežana Radović, koordinatorka radnih grupa za poglavlja 23 i 24 u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, ambasadorka Janina Hrebickova, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Norbert Beckmann-Dierkes, direktor Kancelarije Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru i Šućko Baković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Moderatori prvog panela na temu “Pravni okvir antidiskriminacije – slučaj Crne Gore” biće Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Dušan Ignjatović, ekspert Savjeta Evrope.

U okviru drugog panela biće riječi o ulozi državnih institucija u borbi protiv diskriminacije, a moderatori diskusije biće Milena Krsmanović, savjetnica u instituciji Zaštitnika i Miodrag Pešić, sudija Višeg suda u Podgorici.

Treći panel biće posvećen ulozi civilnog sektora u razvijanju politika za borbu protiv diskriminacije, a diskusijom će moderirati Boris Raonić iz NVO “Građanska alijansa” i Nenad Koprivica iz NVO “CEDEM”.

Drugog dana Konferencije takođe će biti organizovana tri panela. Prvim panelom na temu “Evropska perspektiva, potencijali u oblasti antidiskriminacije” moderiraće Dražen Cerović, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije u Crnoj Gori i Vlado Dedović iz NVO “CEMI”.

Biće organizovan i Panel na kojem će se govoriti o specifičnim vulnerabilnim grupama u borbi protiv diskriminacije, a diskusijom će moderirati Muhamed Uković iz Romskog savjeta u Crnoj Gori i Stevan Milivojević iz LGBT Forum Progres.

Posljednjim panelom posvećenim višestrukoj diskriminaciji i socijalnoj isključenosti moderiraće Miroslava Mima Ivanović iz NVO “Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore”, Vladan Nikolić iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore i Ivana Vujović iz NVO “Juventas”.

Na kraju Konferencije planirano je donošenje zaključaka.