Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 04. jul 2016. 12:35

Član Odbora za ljudska prava i slobode Zoran Miljanić učestvovaće na seminaru „Od riječi do djela - ka integraciji Roma“

Podgorica, 5. jul 2016. godine

Poslanik Zoran Miljanić, član Odbora za ljudska prava i slobode, učestvovaće na seminaru „Od riječi do djela - ka integraciji Roma” koji će se održati 5. jula 2016. godine u hotelu “Best Western” u Podgorici, sa početkom u 9.00 sati.

Seminar organizuje Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Generalnim direktoratom Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Na seminaru će učestvovati: predstavnici državnih i lokalnih institucija, ambasadori država članica EU, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i predstavnici romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori.

Seminar će otvoriti Marta Garcia Fidalgo, koordinatorka za politiku integrisanja Roma u Generalnom direktoratu Evropske komisije za suśedsku politiku i pregovore o proširenju i dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. 

Ovo je treći seminar posvećen pitanjima Roma, a prethodni su organizovani 2011. i 2014. godine. Od tada su ostvareni važni pomaci u ovoj oblasti, kako na evropskom, tako i na nacionalnom nivou. Značaj integracije Roma i Egipćana istaknut je i u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz 2015. godine gdje je inkluzija Roma i Egipćana prepoznata kao jedno od ključnih pitanja i temeljnih prava u zemljama kandidatima.

Na ovom seminaru posebna pažnja biće usmjerena na pitanja integrisanja Roma i Egipćana u Crnoj Gori i na izazove koji predstoje u pet ključnih oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, stanovanje i u oblasti anti-diskriminacije. Takođe, biće riječi o konkretnim dostignućima Crne Gore i o onome što je još potrebno realizovati u budućnosti.

Planirano je održavanje tri panela na teme: „Ažuriranje implementacije zaključaka Seminara o Romima održanog 2014. godine i Akcionog plana za Poglavlje 23 – Tačke koje se odnose na Rome“, „Predstavljanje stanja integracije Roma u Crnoj Gori od strane romske zajednice i lokalnih vlasti” i „Predstavljanje Akcionog plana za implementaciju Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020”.

U popodnevnim satima planiran je rad u radnim grupama u kojima će se razmatrati pet ključnih oblasti u integraciji romske i egipćanske populacije.

Povodom ovog događaja, biće upriličena izložba fotografija i ručnih radova romskih umjetnika.