Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. jul 2013. 20:48

Godišnje konsultacije ambasadora Crne Gore u inostranstvu

Na konsultacijama učestvovao predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, doc.dr Miodrag Vuković, a tokom konsultacija akcenat je stavljen na parlamentarnu saradnju.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, doc.dr Miodrag Vuković, upoznao je ambasadore sa izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore koje su usvojene prošle godine,a kojim je ukinut Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije i formirana dva nova odbora, Odbor za međunarodne odnose i iseljenike i Odbor za evropske integracije.
Predśednik Vuković informisao je ambasadore o nadležnostima novoformiranog Odbora, koji se pored pitanja vanjske politike i međunarodnih odnosa, bavi unapređivanjem i zaštitom prava iseljenika iz Crne Gore koji žive u drugim državama.

Predśednik Vuković ukazao je i na ostvarene rezultate Crne Gore na polju evropskih integracija i istakao da je parlamentarna diplomatija u tom procesu važan segment djelovanja.

Govoreći o međunarodnim aktivnostima Odbora, predśednik Vuković je posebno istakao značaj grupa prijateljstava kao jedan od vidova međunarodne saradnje Skupštine Crne Gore sa parlamentima drugih zemalja. Tom prilikom informisao je ambasadore da Skupština Crne Gore ima formalno uspostavljene odnose sa dvadeset i jednim Parlamentom, da je u toku proces formiranja grupa prijateljstava i da se u skorije vrijeme očekuje konačan predlog grupa prijateljstava i njihovo usvajanje.

Predśednik Vuković je istakao da Odbor za međunarodne odnose i iseljenike radi na unapređivanju saradnje Skupštine Crne Gore i drugih parlamenata na bilateralnom i multilateralnom nivou u okviru i kroz učešće na brojnim skupovima međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa.

Predśednik Odbora je takođe, kazao da postoji kontinuirano dobra saradnja sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija.

Na sastanku ambasadori pri Ujedinjenim nacijama i Sjedinjenim Američkim Državama istakli su da je potrebno prisustvo poslanika u američkom Kongresu u cilju približavanja slike o Crnoj Gori američkim kongresmenima.
Takođe, ambasadori su istakli da je potrebno i poželjno da parlamentarci budu u sastavu državnih vladinih delegacija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kao i u drugim oblicima rada Ujedinjenih nacija.