Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. oktobar 2013. 10:28

Održana šesnaesta śednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Održano kontrolno saslušenje potpredśednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracije dr Igora Lukšića.

Na danas održanoj śednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike obavljeno je kontrolno saslušanja potpredśednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracije dr Igora Lukšića o odluci Vlade Crne Gore o pridruživanju Zajedničkoj izjavi o Siriji.

Na śednici su razmijenjena mišljenja o izuzetno važnoj temi, izrečeni različiti stavovi i viđenja povodom konflikta u Siriji kao i pridruživanja Crne Gore Zajedničkoj izjavi o Siriji, usvojenoj 6. septembra 2013. godine, na marginama sastanka „G20“ u Sankt Petersburgu.

Odbor je većinom glasova prisutnih poslanika usvojio izvještaj o kontrolnom saslušanju, sa zaključkom da su pozicija i stavovi Crne Gore u vezi sa sirijskom krizom bili u saglasnosti sa njenim vanjsko-političkim prioritetim, vrijednostima za koje se Crna Gora zalaže i u unutrašnjoj politici i u međunarodnim odnosima, kao i sa međunarodnim konvencijama kojima se reguliše ova oblast i zabranjuje korišćenje i proizvodnja hemijskog oružja za masovna uništenja.

Takođe, u zaključku je naglašeno da se Crna Gora, potpisujući izjavu o Siriji sa više od 30 drugih zemalja, podrškom britanskoj inicijativi da ekspertima Ujedinjenih nacija omogući pristup lokacijama na kojima je upotrijebljeno hemijsko oružje, javnom podrškom naporima „UN-a“ i najvažnijih faktora međunarodne zajednice da se dođe do cjelovite i pouzdane slike o zbivanjima u Siriji, te konačno, podrškom Rezoluciji Savjeta bezbjednosti 2118, principijelno konzistentno, i u skladu sa najuzvišenijim vrijednostima koji su utemeljeni u Poveli „UN-a“, pridružila članicama svjetske organizacije koje su željele da se ovo teško i delikatno pitanje riješi na pravedan i trajan način.

Odbor će izvještaj o kontrolnom saslušanju uputiti Skupštini.