Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 13. oktobar 2013. 19:07

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestovao na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD)

Novi Balkan za nove generacije

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, učestovao je na „Devetoj međunarodnoj konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD)“, o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti na Balkanu.

 Ovogodišnja konferencija bila je posvećena temi: „Novi Balkan i Evropa – mir, razvoj, integracije“ i predstvlja segment u realizaciji „ECPD“ međunarodnog projekta „Balkan u 21. vijeku – putevi izgradnje mira i stabilnosti na Balkanu“.

U okviru glavne teme, u širem opsegu razmatrana su pitanja mira, razvoja, međunacionalnih, međuvjerskih odnosa kao regionalnog i međunarodnog integrisanja. Cijeli projekat obuhvata istraživanja mogućnosti i puteva međunacionalnog i međuetničkog pomirenja, tolerancije i ljudske bezbjednosti.

Posebna pažnja posvećena je i postkriznim izazovima, strategiji i procesu proširenja Evropske unije i njenom uticaju na novi Balkan. Na sesijama je posebna važnost stavljena na ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju zemalja Balkana.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, u sklopu treće sesije konferencije, imao je izlaganje na temu: „Regionalne inicijative kao put ka novoj saradnji  na Balkanu“.

U svom izlaganju Vuković je istakao važnost saradnje na regionalnom nivou i naglasio da ona predstavlja jedan od ključnih elemenata integracijskog procesa, posebno procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i da sama brzina procesa evropskih integracija svakako zavisi i od međusobne saradnje država na Balkanu i njihove spremnosti da pripadaju ujedinjenoj Evropi.

Vuković je takođe naglasio da ulaskom Hrvatske u EU, region ulazi u novu fazu koja zahtijeva novi pristup, istakavši da je riječ je o činjenici koja je u svakom pogledu podsticajna i otvara nove mogućnosti i oblike za saradnje. Na svoj način to je stimulans za države koje još nisu u EU da na pozitivan način testiraju, prilagođavaju i unapređuju vlastitu realnost i mogućnosti za postizanje statusa koji je Hrvatska dosegla, kazao je Vuković.

Činjenica postojanja duge granice EU na koju od skoro izlaze neke države regiona koje su još izvan EU, nova je realnost koja traži i mnoga nova rješenja u okvirima ove saradnje, zaključio je Vuković.

Konferencija je organizovana uz podršku i saradnju Vlade Japana, a ista je otvorena pozdravnim porukama Nj.E. Boutros Boutros-Ghali, ranijeg Generalnog sekretar Ujedinjenih nacija i aktuelnog predśednik Počasnog savjeta ECPD, Nj.E. prof. dr Takehira Toga, istaknutog japanskog diplomate i predśednika Akademskog savjeta ECPD, kao i obraćanjem Nj.E. prof. dr Erhard Busek, dugogodišnjeg zamjenika kancelara Austrije i ranijeg glavnog koordinator Pakta za stabilnost za Jugoistočnu Evropu.

Na Devetoj ECPD međunarodnoj konferenciji učestvovali su brojni istaknuti naučnici, diplomate, vjerski dostojanstvenici i teoretičari iz gotovo svih dijelova svijeta (Evrope, Amerike, Azije i Afrike).

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija je međunarodna obrazovna i istraživačka organizacija iz akademskog sistema UN, koja ove godine obilježava 30 godina svog rada.