Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 22. oktobar 2013. 14:07

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković sastao se danas sa ambasadorom Arapske Republike Egipat, Nj.E. Mohamed Abdel Hakamom

Na sastanku, predśednik Vuković je iskazao zadovoljstvo zbog prilike da nakon januarske pośete Skupštini Crne Gore i Odboru za međunarodne odnose i iseljenike ima priliku da se opet sastane sa ambasadorom Arapske Republike Egipat Nj.E. Mohamed Abdel Hakamom.

 

Vuković je iskazao zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Arapske Republike Egipat, istakavši interes za unaprjeđenjem bilateralne saradnje i intenziviranjem kontakata na visokom nivou, posebno kroz interparlamentarne grupe prijateljstva i Odbore dva parlamenta koji se bave vanjskom politikom.  

Nj.E. Mohamed Abdel Hakam informisao je predśednika Vukovića o aktuelnoj situaciji u Egiptu i dešavanjim nakon građanskih protesta i ovogodišnje revolucije. Hakam je upoznao predśednika Vukovića da je privremeni predśednik Egipta Adli Mansur (Adly Mansour) objavio dekret u kojem se predviđa promjena Ustava i održavanje referenduma u Egiptu, koji će omogućiti održavanje izbora i donio odluku da se parlamentarni izbori održe početkom iduće godine, nakon čega bi bili raspisani izbori za predśednika.  

Ambasador Hakam je pohvalio zapažene rezultate koje je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija i istakao potrebu za jačanjem normativne osnove saradnje dvije zemlje. S tim u vezi na sastanku je predloženo pokretanje procedure za potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj saradnji, Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija kao i Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Predśednik Vuković izrazio je očekivanje da će se sprovođenjem plana novih egipatskih vlasti smiriti tenzije i da će građani Egipat na demokratski sprovedenom referendumu i izborima izabrati pravi put za budućnost.

On je takođe informisao gosta da je procedura vezana za formiranje Grupe prijateljstva između Skupštine Crne Gore i Parlamenta Egipta pri kraju, te da se očekuje zvanično potvrđivanje sastava iste. Takođe, ambasador Hakam je obavijestio predśednika Vukovića da će se nakon parlamentarnih izbora planiranih za početak 2014. godine i u Parlamentu Egipta formirati Grupa prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore.

Zaključeno je da dobra politička saradnja Crne Gore i Egipta treba da rezultira daljim unapređenjem ekonomskih odnosa, kao i da se dalja saradnja dvije zemlje nastavi kroz intenzivnije susrete.