Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 09. mart 2014. 07:27

Drugi dan pośete članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Republici Makedoniji

Drugi dan pośete Republici Makedoniji delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, imala je razgovore sa predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji.

Tokom prvog dijela sastanka, Predśedništvo Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji, na čelu sa gospodinom Miodragom Orlandićem, predstavilo je članovima delegacije Odbora kratak istorijat ZCGM, uputivši prisutne na položaj i status građana Republike Makedonije porijeklom iz Crne Gore.Zaključeno je da je potrebno ići u pravcu kvalitetnije pravne regulative koja bi se odnosila na položaj crnogorske zajednice koja je po sadašnjim propisima tretirana kao dio grupe „ostalih nacionalnosti“ u preambuli Ustava RM. Gospodin Orlandić je naglasio važnost aktivne participacije Skupštine Crne Gore tj. Odbora za međunarodne odnose i iseljenike kada je u pitanju potpisivanje i ratifikacija bilateralnog sporazuma o priznavanju i zaštiti prava manjina između Crne Gore i Republike Makedonije, kao i ratifikacije potpisanog sporazuma o dvojnom državljanstvu. Predsjedništvo ZCGM pohvalilo je Nacrt zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom naglasivši da će upravo finalni zakonski okvir biti početak konkretnih koraka ka poboljšanju položaja naših iseljenika.

Drugi dio sastanka obilježila je prezentacija o važnom projektu koji Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji realizuje u saradnji sa eminetnim naučnim i prosvjetnim radnicima iz Makedonije i Crne Gore. Prezentaciju na temu istoimenog projekta: „Demografsko-migracijske karakteristike građana Mekedonije porijeklom iz Crne Gore i identifikacija crnogorske manjine u Makedoniji“ imao je prof. dr Nikola Panov, sa Prirodno matematičkog fakulteta u Skoplju.Učešće u diskusiji su pored članova delegacije Odbora i Predśedništva ZCGM imali i prof. dr Svetomir Škarić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu iz Skoplja, prof. dr Jadranka Dabović Anastasovska, takođe sa Pravnog fakulteta u Skoplju, prof. Dr Aleksandar Atanasovski sa Instituta za istoriju pri Filozofskom fakultetu u Skoplju, prof. dr Ljubica Kostovska sa Ekonomskog fakulteta iz Skoplja, prof. dr Oliver Bacanović sa Fakulteta za bezbjednost i mnogi drugi.

Takođe, pokrenuti su razgovori o drugim važnim projektima koji su u procesu realizacije od strane ZCGM u okviri kojih bi Odbor za međunarodne odnose i iseljenike mogao dati svoj doprinos.

Na sastanku je zaključeno da će Odbor za međunarodne odnose i iseljenike, u okviru svojih nadležnosti, izaći u susret prijedlozima, sve u interesu povećanja vidljivosti i položaja iseljenika iz Crne Gore kao ijačanju saradnje njihove matične zemlje - Crne Gore sa Republikom Makedonijom.