Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 28. mart 2014. 15:01

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na konferenciji „Doprinos parlamenata NATO proširenju“

Mustafić i Abazović pozvali kolege parlamentarce da podrže proces evroatlantskih integracija Crne Gore

Potpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, poslanik Dritan Abazović, učestvovali su na konferenciji: „Doprinos parlamenata NATO proširenju“, koju je povodom desete godišnjice od pristupanja NATO alijansi Litvanije, organizovao Seimas u Viljnusu.

Na konferenciji je bilo riječi o perspektivama i implikacijama mogućeg NATO proširenja u svijetlu novih bezbjednosnih izazova, u susret NATO Samitu koji će biti održan ove godine, kao i o evropskim državama i njihovom putu ka evroatlantskim integracijama nakon hladnog rata, ulozi parlamenata i glavnim izazovima u tom procesu.

Predśednica Seimasa Litvanije Loreta Graužiniene, otvarajući radni dio konferencije, obratila se učesnicima . Ističući važnost članstva Litvanije u NATO alijansi, ona je podśetila na doprinos koji je NATO imao u očuvanju mira i stabilnosti u Litvaniji. Predśednica Seimasa je takođe iskzala stav, da se proširenjem NATO doprinosi učvršćivanju Alijanse i proširivanju osigurane zone mira, bezbjednosti i demokratije.

U okviru sesije koja se ticala NATO proširenja, učesnicima konferencije obratili su se i potpredśednik Skupštine Suljo Mustafić i poslanik Dritan Abazović.

Tom prilikom, potpredśednik Mustafić informisao je učesnike konferencije o aktivnostima i uspjesima Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, ukazujući na neophodnost jačanja uloge Skupštine Crne Gore u ovom procesu, posebno u dijelu informisanja građanja o benefitima članstva u alijansi.

Napominjući da su procesi evropskih i evroatlanskih integracija međusobno povezani i kompatibilni, Mustafić je iskoristio priliku da pozove kolege parlamentarce, predstavnike država članica NATO, da podrže aspiracije države Crne Gore usmjerene ka članstvu u NATO alijansi.

“Crna Gora je faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu , u isto vrijeme važan i pouzdan partner NATO alijanse. U tom smislu, očekujem da Crna Gora dobije poziv za članstvo, na predstojećem NATO samitu u Velsu”, zaključio je Mustafić.

U svom obraćanju, poslanik Abazović je takođe zatražio podršku evroatlanskom putu Crne Gore i izrazio očekivanje da će na predstojećem samitu NATO-a uslijediti poziv Crnoj Gori za članstvo u alijansi. Abazović je naglasio da će pristupanjem NATO savezu Crna Gora biti u krugu država koje dijele iste demokratske vrijednosti i da će članstvo ubrzati proces reformi i demokratizacije društva u Crnoj Gori.

Između ostalih, učesnicima konferencije obratili su se i Linas Linkevičius, ministar vanjskih poslova Litvanje, ministar odbrane Litvanije Juozas Olekas, Karl Lamers, potpredśednik Parlamentarne skupštine NATO i Adam Šif (Adam Schiff) član Predstavničkog doma Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država.

Međunarodna konferencija u Viljnusu, okupila je veliki broj predstavnika parlamenata zemalja članica NATO, kao i parlamentaraca iz država aspiranata za članstvo u Alijansi.