Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 15. maj 2014. 13:41

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao u radu Regionalne konferencije u Sarajevu

Govoreći o regionalnoj i prekograničnoj saradnji predśednik Vuković istakao da je Crna Gora definisala regionalnu saradnju kao jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta


Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore prof. dr Miodrag Vuković, na poziv predśedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine, učestvovao je u radu Regionalne konferencije posvećene temi „Perspektive vanjske politke u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“ koja je održana dana 14. maja 2014. godine u Sarajevu.
Ciljevi ove konferencije su: da se podigne svijest i znanje o regionalnoj i prekograničnoj saradnji među svim nosiocima odluka, kako bi se podržalo njihovo aktivnije učešće u regionalim i prekograničnim procesima, stvaranje platforme za dalji konstruktivni dijalog i razgovor o zajedničkim izazovima, razvoj novog pristupa kroz radne politike ka prekograničnoj saradnji razmjenom isustava sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, regiona (Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije) i Švajcarske.
Govoreći o regionalnoj i prekograničnoj saradnji predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković istakao je da je Crna Gora definisala regionalnu saradnju kao jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta, kao i da aktivno učestvuje u radu brojnih regionalnih organizacija i inicijativa.
Predśednik Vuković je napomenuo, da se kroz intenzivnu regionalnu dobrosuśedsku saradnju može postići jedan od osnovnih ciljeva da region bude stabilan i prosperitetan, što umnogome olakšava realizaciju pojedinačne, ali i zajedničke vizije o skoroj potpunoj integraciji regiona i njegovih država u Evropsku uniju i NATO.
- Kroz odgovorno predśedavanje regionalnim mehanizmima Crna Gora doprinosi trajnom pozicioniranju naše zemlje na evropskoj mapi, kroz kontinuirano unapređivanje konstruktivnog, regionalnog dijaloga i promocije zajedničkih vrijednosti zasnovanih na evropskim principima i standardima, istakao je predśednik Vuković.
Vuković je upoznao učesnike Konferencije sa činjenicom da je Crna Gora sjednište dvije važne inicijative Sekretarijata Radne grupe RCC za kulturu i društvo na Cetinju i ReSPA-e u Danilovgradu, kao i da je punopravna članica u 21 regionalne organizacije i inicijative, te da trenutno predśedava Inicijativom za pripremljenost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi ( DPPI SEE ).
Na kraju svog obraćanja predśednik Vukvić je zaključio, da strateške integrativne ciljeve Crne Gore - ulazak u Evropsku uniju i NATO, nije moguće ostvariti, bez aktivne uloge u regonalnoj saradnji i promišljanja spoljne politike u regionalnom kontekstu.
Učesnici Konferencije su se saglasili, da je potrebno stvaranje novih, ali i reaktiviranje starih prekograničnih mreža partnerstava za razvoj zajedničkih inicijativa i djelovanja.