Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 29. jun 2014. 20:40

Drugi dan pośete delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Velikom Vojvodstvu Luksemburga

Održano više sastanaka

Drugog dana radne pośete Velikom Vojvodstvu Luksemburga, delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, na čelu sa prof. dr Miodragom Vukovićem, održala je sastanke se s visokim zvaničnicima luksemburške vlade - ministrom vanjskih poslova g-dinom Žanom Aselbornom  (Jean Asselborn) i ministarkom za porodična pitanja,  integraciju i Veliki Region g-đomKorin Kan (Corinne Cahen), kao i sa predstavnicima udruženja naših iseljenika u Luksemburgu. Delegacija se neformalno sastala i s g-đom Anjes Rauš (Agnes Rausch), članicom Državnog savjeta Luksemburga, koja je veliki prijatelj Crne Gore.

Tokom susreta s ministrom Aselbornom istaknuti su dobri bilateralni odnosi dvije zemlje, čemu doprinos daje i parlamentarna saradnja. Ministar Aselborn je pozdravio napredak Crne Gore u oblasti evropskih i evroatlanskih integracija i istakao de će Luksemburg nastaviti da pruža podršku našoj zemlji u ostvarivanju ova dva važna vanjsko-politička cilja. U tom kontekstu g-din Aselborn je ocijenio pozitivnom nedavnu odluku ministara vanjskih poslova članica NATO u pogledu dinamike pristupanja Crne Gore Alijansi i naglasio da se, nakon što se krajem naredne godine okončaju intenzivirani pregovori, može sa sigurnošću očekivati da Crna Gora 2016. godine postane punopravna članica NATO-a. G-din Aselborn je izrazio i zadovoljstvo što Crna Gora ima veoma dobre odnose sa svojim susjedima, sa kojima ima vrlo malo otvorenih pitanja.

Na sastanku s ministarkom za porodična pitanja, integraciju i Veliki Region, g-đom Korin Kan  članovi delegacije su se bliže upoznali sa nadležnostima i aktivnostima ovog Ministarstva, posebno u dijelu koji se odnosi na socijalnu integraciju stranaca, kao i centre za smještaj tražilaca azila. Sagovornici su se saglasili da se zajednički mora raditi na eliminisanju problema tzv „lažnih azilanata“ iz Crne Gore, koji u Luksemburg dolaze isključivo iz ekonomskih razloga, a čiji zahtjevi se odbijaju, jer naša zemlja kao kandidat za EU spada u kategoriju „sigurnih zemalja“.   

Tokom susreta sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore, delegacija je imala priliku da se bliže upozna sa pitanjima koja su u fokusu interesovanja naših iseljenika, kao što suotvaranje predstavništva Crne Gore u Luksemburgu,mogućnosti za ostvarivanja dvojnog državljanstva, donošenje zakona o saradnji s iseljenicima i druge aktivnosti na sistemskom rješavanju odnosa države s iseljenicima, omogućavanje glasanja u inostranstvu, mogućnosti za povratnike i razvojni projekti, posebno na sjeveru Crne Gore, otvaranje avio-linije i lakše povezivanje s maticom, kao i mogućnosti obezbjeđenje nastave na maternjem jeziku. Članovi delegacije su iskazali punu spremnost i otvorenost za saradnju i da kao skupštinsko tijelo koje se bavi i iseljeničkom problematikom, u okviru svojih nadležnosti, pomogne u rješavanju pitanja koja su pokrenuta. Takođe su naglasili da je ova prva pośeta u funkciji stvaranja i jačanja dobrih odnosa Odbora i naših iseljenika u Luksemburgu, koji su jedna od najbrojnijih iseljeničkih zajednica iz Crne Gore.

Drugog dana pośete sastancima je, pored članova delegacije, prisustvovao i ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa g-din Vesko Garčević.