Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 30. mart 2015. 13:15

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovala Petoj godišnjoj skupštini Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji

U neđelju, 29. marta u Skoplju, održana je Peta godišnja i ujedno izborna skupština Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji. Skupštini je prisustvovala i delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predśednik Odobora prof. dr Miodrag Vuković i članica Odbora Žana Filipović. Skupštini je prisustvovao veliki broj članova ovog udruženja i gostiju iz Republike Makedonije i šire, među kojim i mnoge ugledne zvanice, makedonski akademik, predjednik MANU, prof. dr Vlado Kambovski, počasni konzul Crne Gore u Republici Makedoniji, Milorad Andrijašević i drugi ugledni gosti.

Na početku su intonirane makedonska i crnogorska himna i pročitan je telegram predśednika Republike Makedonije Đorđa Ivanova sa čestitkama za dosadašnji rad i željama za nastavak uspješnog rada u interesu iseljenika iz Crne Gore i Republike Makedonije.

U obraćaju Skupštini, predśednik Odbora, prof. dr Miodrag Vuković je istakao da je Crna Gora na početku izgradnje i unapređenja saradnja sa našim iseljenicima ali je, takođe, naglasio da početak obećava. „Radimo strpljivo i ovih dana u Parlamentu počinje ozbiljna rasprava o vandredno važom sistemskom zakonu kojim se utvrđuju obavaze države Crne Gore u radu sa našim ljudima koji žive u drugim državama“, rekao je predśednik Vuković.

Predśednik Vuković je istakao „da Zajednica Crnogoraca u Republici Makedoniji, kao i sva udruženja iseljenika iz Crne Gore, već sada imaju i uvjek će imati podršku u matičnom odboru crnogorskog parlamenta. Siguran sam da svestrano povezivanje, partnerski odnos, solidarnost i saradnja matice i naših iseljenika u Makedoniji, u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, predstavljaju najbolji način za prevazilaženje problema, nesporazuma, neslaganja pa i podjela i da umjesto toga treba ići u pravcu izgradnje odnosa uzajamnog poštovanja i povjerenja“.

Skupštini su prisustvovali i uzeli učešće u njenom radu direktor Uprave za dijaporu, Predrag Mitrović i ambasador Crne Gore u Republici Makedoniji, Predrag Mitrović.

Skupština je izabrala Borisa Popivodu za predśednika Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji i zahvalila se dosadašnjem predśedniku Miroljubu Orlandiću na uspješnom radu. Na skupštini je usvojen program aktivnosti ovog udruženja i izabrani su potpredśednici Zajednice Crnogoraca, članovi Nadzornog Odbora, članovi izvršnog Odbora, počasni članovi ovog udurženja.