Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 04. maj 2015. 21:51

Sastanak članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa članovima Senata Republike Italije

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković bio je domaćin radnog ručka sa predstavnicima Senata Republike Italije, Aldom Di Bjađom (Aldo Di Biago) i Stefanom Kolinom (Stefano Collina). Sastanku su prisustvovali i uzeli učešće, članovi Odbora, poslanica Žana Filipović i poslanik Koča Pavlović.

Tokom sastanka, obije strane iznijele su viđenje trenutne političke i društvene situacije u Crnoj Gori i Italiji, zajedničkih perspektiva i prepreka sa kojima se suočavaju ove dvije istorijski bliske zemlje. Posebno je naglašema obostrana potrebu za jačanjem parlamentarne saradnje putem grupa prijateljstva i radnih tijela oba parlamenta.

Jedna od tema sastanka bila je i saradnja Crne Gore sa iseljenicima. Senatori Aldo Di Bjađo i Stefano Kolina naglasili su da je dug proces izgradnje načina saradnje sa njihovim iseljenicima, stvorio reference i značajno iskustvo državnih institucija Republike Italije po tom pitanju. Senatori su, takođe, naglasili spremnost da pomognu procesu jačanja veza sa iseljenicima kako bi Odbor za međunarodne odnose i iseljenike unaprijedio i poboljšao oblike djelovanja sa iseljenicima iz Crne Gore.