Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 05. novembar 2015. 17:47

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i isljenike primio predśednika Odbora za spoljne poslove parlamenta Mađarske

Snažna podrška Mađarske učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju i NATO savez


Predśednik Odbora za međunarodne odnose i isljenike Skupštine Crne Gore prof.dr Miodrag Vuković, primio je danas Žolt Nemeta, predśednika Odbora za spoljne poslove parlamenta Mađarske.
Predśednik prof.dr Miodrag Vuković istakao je da su odnosi između Crne Gore i Mađarske veoma dobri i prijateljski, da se u kontinuitetu unapređuju i nadograđuju kroz sadržajnu saradnju na svim poljima i intenzivan politički dijalog, uz napomenu da se kvalitet odnosa dvije zemlje, između ostalog ogleda i u snažnoj podršci koju Mađarska pruža u ostvarivanju ključnog nacionalnog interesa Crne Gore, sticanja punopravnog članstva u Evropsku uniju i NATO savez.
Predśednik Vuković upoznao je svog sagovornika o rezultatima u sprovođenju reformi koje imaju za cilj dobijanje poziva za članstvo u NATO savez , koji će doprinijeti uspostavljanju trajne stabilnosti i jačanju preduslova za dalji ekonomski razvoj i napredak Crne Gore, unapređenju vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva.
Predśednik Vuković izrazio je zahvalnost za kontinuiranu podršku koju Mađarska pruža Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, koja ima poseban značaj u godini u kojoj se očekuje dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO.
Predśednik Odbora za spoljne poslove parlamenta Mađarske, Žolt Nemet istakao je da Crna Gora ima punu podršku Mađarske u procesu ostvarenja njenog glavnog strateškog i političkog cilja ulaska naše zemlje u Evropsku uniju i NATO savez i tom prilikom pohvalio rezultate ostvarene u integracionim procesima. Žolt Nemet ukazao je i na važnost održavanja pozitivnog trenda u sprovođenju reformi uz napomenu da je NATO savez garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore. Takođe, Žolt Nemet je istakao da integracija u NATO savez nije lak put, ali da je Crna Gora napravila dobar i mjerljiv napredak na tom putu, iskazavši uvjerenje da će na narednoj śednici Konferencije ministara članica NATO saveza, u decembru, biti donešena pozitivna odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO, čime će naša zemlja postati partner najvećim svjetskim silama.
Sagovornici su se složili da je inteziviranje parlamentarne saradnje jako važan proces jačanja demokratskih i prijateljskih veza između Crne Gore i Mađarske.
Sastanku su prisustvovali i aktivno sudjelovali članovi Odbora – poslanici Mićo Orlandić, Nikola Gegaj i dr Jasmin Sutović.