Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
utorak, 30. oktobar 2012. 13:22

U Sarajevu završena Međunarodna konferencija “Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene”

Učesnicima se, ispred delegacije Skupštine Crne Gore, obratio Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, koji je predstavio ustavnu organizaciju i evropski put Crne Gore, apostrofirajući unutrašnju demokratsku tranziciju države.

U Sarajevu je danas završena dvodnevna Međunarodna konferencija “Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene”, koju su organizovali Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Misija OEBS-a i Konrad Adenauer fondacija u Bosni i Hercegovini. 

Drugog radnog dana konferencije predstavljena su nacionalna iskustva u oblasti ustavnih i zakonodavnih promjena Švajcarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Crne Gore. 

Učesnicima se, ispred delegacije Skupštine Crne Gore, obratio Miodrag Vuković, predśednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, koji je predstavio ustavnu organizaciju i evropski put Crne Gore, apostrofirajući unutrašnju demokratsku tranziciju države. Poslanik Vuković je istakao u prvi plan prisustvo konsezusa svih parlamentarnih partija, ali i visoke podrške javnosti u pogledu integracije zemlje u Evropsku uniju. On je kazao da je Crna Gora država uravnoteženog parlamentarizma sa sistemom u kojem samostalni državni organi međusobno sarađuju, a Skupština ima ulogu aktivnog učesnika, kada je proces evropskih integracija u pitanju. 

- Pozitivne ocjene o Skupštini, koje su se našle u posljednjem Izvještaju o napretku Evropske komisije, potvrda su ukupnog doprinosa zakonodavnog organa kroz predan rad u postupku donošenja evropskih zakona, kontrolnoj ulozi Parlamenta i komunikaciji koju vodimo sa građanima, kazao je poslanik Vuković. Pojašnjavajući aktivnosti koje se tiču izmjene Ustava Crne Gore, predśednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije je istakao da ustavi u procesu evropskih integracija gube na snazi, zbog potrebe država kandidata da nacionalne ustave adaptiraju međunarodnom pravu.  

Tokom sastanka bilo je riječi o unaprijeđenju nacionalnog zakonodavnog postupka kao uslova za uspješno usklađivanje sa pravom EU, uticaju zakonodavstva Evropske unije na nacionalne sisteme zemalja kandidata, jedinstvenim metodološkim pravilima za izradu propisa kao opšteobavezujućeg pravnog upustva i ulozi eksperata u unaprijeđenju zakonodavnog postupka. 

Pored poslanika Miodraga Vukovića, na sastanku je učestvovao i zamjenik predśednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Velizar Kaluđerović.