Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. mart 2016. 16:50

Održani sastanci sa predśednikom Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Rumunije

Završena dvodnevna pośeta  

U okviru zvanične pośete predśednika Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Rumunije Lasla Borbelija (László Borbély) Crnoj Gori, održani su sastanci sa Grupom prijateljstva sa Parlamentom Rumunije i Odborom za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Prvog dana pośete, 8. marta, održan je sastanak sa članovima Grupe prijateljstva sa Parlamentom Rumunije.

Predśednik Grupe prijateljstva i potpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić tom prilikom je ukazao na kontinuitet veoma dobre saradnje Crne Gore i Rumunije, što potvrđuju intenzivni kontakti na najvišem političkom nivou.  

On je istakao su parlamentarne grupe prijateljstva najbolji model političke saradnje, koja otvara mogućnosti i utire put kooperaciji u drugim oblastima, a kao posebno perspektivne izdvojio je saradnju u oblasti privrede, turizma, energetike, infrastrukture, obrazovanja i kulture.

Rumunski poslanik Laslo Borbeli pohvalio je ostvarene rezultate Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i konstatovao da se Crna Gora izdvojila kao najuspješnija od zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Borbeli je ponudio ekspertsku pomoć kada su u pitanju iskustva Rumunije u korišćenju pretpristupnih fondova, ukazujući na činjenicu da je apsorpcija sredstva koje nudi Evropska unija ključna za sveukupni napredak i posebno može doprinijeti neophodnom infrastrukturnom razvoju.

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Rumunije Miodrag Vuković, Radivoje Nikčević, Srđan Milić, Dritan Abazović i Ljerka Dragičević.

********

Drugog dana pośete, 9. marta, održan je sastanak sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike.

Predśednici dva odbora prof. dr Miodrag Vuković i Laslo Borbeli su tom prilikom razmijenili iskustva o radu parlamentarnog radnog tijela nadležnog za vanjsku politiku, nadležnostima i poziciji tog radnog tijela u okviru parlamentarne strukture, kao i važnosti koju nosi imajući u vidu veoma značajnu dimenziju međunarodne saradnje.                   

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionalnim inicijativama, modelima bliže saradnje u okviru istih, kao i dosadašnjim iskustvima kada su određene parlamentarne dimenzije međunarodnih organizacija u pitanju.

Borbeli i Vuković su saglasni da je potrebno dodatno unaprijediti regionalnu saradnju u okviru svih raspoloživih struktura multilateralne saradnje, ali i koristiti mogućnosti parlamentarne diplomatije koja igra sve značajniju ulogu u savremenim međunarodnim odnosima.

Poslanik Borbeli je iskazao punu otvorenost daljoj saradnji ali i podršku nastavku pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, te pohvalio ostvareni napredak na putu ka članstvu u NATO. U vezi sa tim, on je informisao poslanike Odbora da postoji opšti konsenzus da Rumunija među prvima ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu.

Sastanku su prisustvovali članovi Odbora dr Jasmin Sutović i Nikola Gegaj.

Sastancima sa Grupom prijateljstva i sa Odborom prisustvovali su ambasador Rumunije u Crnoj Gori Nj. E. Ferdinand Nagi, zamjenik šefa misije Ambasade Rumunije u Crnoj Gori Štefan Mihai i savjetnica u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Rumunije Sele Emese. 

Pośeta predśednika Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Parlamenta Rumunije Lasla Borbelija organizovana je na poziv predśednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodraga Vukovića.