Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 07. septembar 2016. 20:50

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na Bledskom strateškom forumu

Na poziv ministra spoljnih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na jedanaestom Bledskom strateškom forumu. 

Na ovogodišnjem Strateškom forumu koji je ove godine organizovan pod nazivom „Očuvanje budućnosti“, učestovalo je 70 zemalja i 700 učesnika iz regije, zemalja Evropske unije te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

U tematskim raspravama i na bilateralnim susretima na Bledu  bila je prisutna i većina šefova diplomatija država Zapadnog Balkana, koji su predstavili  svoje poglede na sigurnosna pitanja i stanje u regiji posvećenoj članstvu u EU.

Tokom dva dana na panelima vođeni su razgovori o globalnoj ekonomiji, migracijama, terorizmu, energetici, a posebno o Evropskoj uniji kao privlačnoj zajednici stabilnosti i napretka.

Glavni paneli ovogodišnjeg Bledskog strateško foruma bili su rasprava ministara vanjskih poslova država iz jugoistočne Evrope na temu je li Evropska unija za njih još privlačna i stabilizirajuća sila ili više nije, a druga tema je bila pitanje političkog i sigurnosnog stanja u regiji.

U okviru  panela  „Zapadni Balkan: Da li je EU još uvije faktor podsticaja?“ govorili su  ministri vanjskih poslova BiH, Kosova, Mađarske, Makedonije i Srbije:  Igor Crnadak, Enver Hodžaj, Peter Sijarto, Nikola Poposki i Ivica Dačić, zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Hojt B. Ji, glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, Štefan File specijalni izaslanik za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike i Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta.

Drugog dana samita u raspravi je učestvovao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je upozorio da vrata Evropske unije moraju ostati otvorena i istakao da je i dalje cilj Turske članstvo u evropsku porodicu naroda.

Uz ocjenu većine učesnika kako Evropska unija mora pronaći efikasnija rješenja i odgovore na krize sa kojima se suočava, te kako je perspektiva članstva u Evropsku uniju dobra prilika za reforme i garant stabilnosti zemljama jugoistočne Evrope, ali i put ka pomirenju, zaključen je ovogodišnji Bledski strateški forum.