Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. jul 2014. 18:03

Održana 56. śednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

Razmotrene dvije tačke dnevnog reda

Na danas održanoj 56. śednici, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, većinom glasova podržao je amandmane (3) na Predlog odluke o obrazovanju Privremenog odbora za vršenje nadzora nad radom državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne uprave, u pogledu dosljedne primjene zakona u cilju izgrađivanja povjerenja u izborni proces, koje su podnijeli poslanici: Azra Jasavić i Srđan Perić. Amandmani su prihvaćeni i od strane predlagača, čime su postali sastavni dio Predloga Odluke.

Shodno članu 73 stav 1 Poslovnika Skupštine Crne Gore, Odbor je obavio konsultativnu raspravu sa članovima Radne grupe, koja su učestvovali u izradi nacrta zakona iz oblasti pravosuđa, i to: Nacrta zakona o Sudskom savjetu, Nacrta Zakona o pravima i dužnostima sudija i Nacrta zakona o Državnom tužilaštvu.

Ispred Radne grupe koja je učestvovala u izradi Nacrta zakona o Sudskom savjetu i Nacrta Zakona o pravima i dužnostima sudija, śednici Odbora su prisustvovali: Branka Lakočević, Tatjana Radović, Nataša Radonjić, Radule Kojović, Julka Badnjar i Stanka Vučinić;

Takođe, prisustvovali su i članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Državnom tužilaštvu: Stojanka Radović, Miljana Radović i Merima Baković, dok su Branka Lakočević i Nataša Radonjić ujedno i članice prethodne Radne grupe.

Takođe, śednici je prisustvovao Mihael Hausner, pravni savjetnik u Ministarstvu pravde.

U okviru sveobuhvatne i konstruktivne rasprave, razmijenjena su mišljenja sa članovima radnih grupa i upućeni određeni predlozi i sugestije članova Odbora, u odnosu na rješenja sadržana u navedenim nacrtima zakona.

Kada je u pitanju Nacrt Zakona o sudovima, razgovarano je o rješenjima koja se tiču nadležnosti sudova za vođenje prekršajnog postupka, na način što bi se prekršajni sistem uveo u redovno sudstvo, te su u tom dijelu date dvije alternative, kako bi se došlo do najboljeg rješenja. Takođe, bilo je riječi o reorganizaciji privrednih sudova, kao i centralizaciji nadležnosti za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma.

Što se tiče Nacrta Zakona o pravima i dužnostima sudija i Nacrta zakona o Državnom tužilaštvu, bilo je riječi o predloženim rješenjima koja se odnose na izbor sudija i predśednika sudova, kriterijumima za napredovanje sudija, sistemu disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca, kao i ocjenjivanju državnih tužilaca i rukovodilaca državnog tužilaštva. Vezano za Nacrt zakona o Državnom tužilaštvu, posebna pažnja članova Odbora bila je usmjerena na predloženo osnivanje Specijalnog državnog tužilaštva, kao posebnog državnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.