Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 17. februar 2015. 18:05

Održana 79. śednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

Razmotreni amandmani na set zakona iz oblasti pravosuđa

Na danas održanoj 79. śednici Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmotrio je: amandmane (34) na Predlog zakona o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija; amandmane (10) na Predlog zakona o sudovima; amandmane (36) na Predlog zakona o Ustavnom Sudu Crne Gore; amandmane (17) na Predlog zakona o državnom tužilaštvu i amandmane (21) na Predlog zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Na Predlog zakona o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija, Odbor je jednoglasno podržao amandman 1 poslanika Rešada Sijarića, Almera Kalača i Sulja Mustafića i modifikovani amandman 19 poslanika Srđana Perića i Gorana Tuponje. Potrebnu većinu na Odboru nijesu dobili: amandman 1 poslanika Velizara Kaluđerovića, amandmani (2) poslanika Draginje Vuksanović i Džavida Šabovića, kao i amandmani 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 17, 20, 21, 22, 23 i 24 poslanika Srđana Perića i Gorana Tuponje. Poslanik Srđan Perić povukao je amandmane 3, 4, 15, 16, 18. Na ovaj Predlog zakona Odbor je odlučio da podnese 1 amandman sa kojim se nije saglasio predstavnik predlagača.

Na Predlog zakona o sudovima, na Odboru nijesu dobili potrebnu većinu sljedeći amandmani: amandman 2 poslanika Rešada Sijarića, Almera Kalača i Sulja Mustafića, amandman 1 poslanika Nika Gjeloshaja, amandmani 1, 2 i 4 poslanika Srđana Perića kao i amandmani (2) poslanika Nevena Gošovića. Poslanik Rešad Sijarić povukao je amandman 1, dok je poslanik Srđan Perić povukao amandman 3.

Na Predlog zakona o Ustavnom Sudu Crne Gore Odbor je većinom glasova podržao amandmane 4 i 8 poslanica Snežane Jonice i Danijele Marković. Potrebnu većinu na Odboru nijesu dobili sljedeći amandmani: amandman 1 poslanice Draginje Vuksanović, amandmani 1, 2, 3, 7, 8, 11, 12 poslanika Andrije Popovića, amandmani 7 poslanika Azre Jasavić i Srđana Perića, amandmani 1, 2, 3, 5, 6, 7 i 9 poslanica Snežane Jonice i Danijele Marković kao i amandmani (6) poslanika Nevena Gošovića. Poslanik Andrija Popović odustao je od amandmana 4, 5, 6, 9, 10 i 13.

Na Predlog zakona o državnom tužilaštvu Odbor je jednoglasno podržao amandman 1 poslanice Branke Tanasijević i amandman 1 poslanika Predraga Bulatovića i Obrada Miša Stanišića. Potrebnu većinu na Odboru nijesu dobili sljedeći amandmani: amandmani (2) poslanika Rešada Sijarića, Sulja Mustafića i Almera Kalača, amandman 1 poslanice Draginje Vuksanović, amandmani 1 i 2 poslanika Azre Jasavić i Srđana Perića kao i amandmani 3 i 5 poslanika Rifata Rastodera. Poslanici Azra Jasavić i Srđan Perić odustali su od amandmana 3 i 4. Poslanik Rifat Rastoder odustao je od amandmana 1, 2, 4, 6, 7 i 8. 

Na Predlog zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu Odbor je većinom glasova podržao amandmane (2) poslanika Rifata Rastodera i amandmane 1 i 2 poslanika Danijele Marković i Aleksandra Damjanovića. Predstavnik predlagača nije se saglasio sa amandmanom 1 poslanika Danijele Marković i Aleksandra Damjanovića. Potrebnu većinu na Odboru nijesu dobili amandmani (7) poslanika Azre Jasavić i Srđana Perića i amandmani 3 i 4 poslanika Danijele Marković i Aleksandra Damjanovića.

Amandmani (6) poslanika Dritana Abazovića na Predlog zakona o Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija kao i amandmani (8) poslanika Abazovića na Predlog zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu nijesu razmotreni iz razloga odsustva podnosioca amandmana.