Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 04. mart 2015. 15:57

Održana 82. śednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

Razmotreno više akata i inicijativa.

Na danas održanoj 82. śednici, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmotrio i izvršio uvid u podzakonska akta Komisije za sprječavanje sukoba interesa, i to u: Poslovnik o radu Komisije za sprječavanje sukoba interesa; Pravila o postupku pred Komisijom za sprječavanje sukoba interesa; Izvještaj o prihodima i imovini javnog/e funkcionera/ke; Evidencija izvještaja o prihodima i imovini javnog/e funkcionera/ke; Izvod iz evidencije poklona kao i u Javni katalog poklona. S tim u vezi Odbor je, nakon iznijetih stavova i sugestija pojedinih članova Odbora dao pozitivno mišljenje, te podzakonska akta mogu ići dalje u zakonsku proceduru. Śednici su ispred Komisije za sprječavanje sukoba interesa prisustvovali: dr Slobodan Leković, predsjednik Komisije, Goranka Vučinić, predsjednica radne komisije i Maja Karas Bošković, članica Radne komisije.

Takođe, Odbor je na današnjoj śednici razmotrio i inicijativu upućenu od strane NVO Građanska alijansa povodom obilježavanja 800. godina od usvajanja “Magna charta libertatum”. Tim povodom, članovi Odbora saglasili su se da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, uputi zvanično inicijativu Kolegijumu predśednika Skupštine, radi donošenja konačne odluke.

Odbor je danas razmotrio i inicijative poslanice Azre Jasavić za održavanjem dva kontrolna saslušanja, i to za saslušanjem predśednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i ministra pravde Duška Markovića na temu nestanka CD-a sa iskazom bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, u slučaju ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića. Druga inicijativa za održavanje kontrolnog saslušanja odnosi se na saslušanje članova Sudskog savjeta, koje je birala Skupština Crne Gore kao i predśednika Sudskog savjeta, iz razloga što prema navodima medija, Sudski savjet nije dozvolio prisustvo javnosti na raspravi, povodom žalbe sutkinje Privrednog suda Nataše Bošković, na odluku Disciplinske komisije. Odbor će se o podnesenim inicijativama izjasniti na nekoj o narednih śednica.