Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 09. jun 2015. 08:19

Predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sastaće se sa koizvjestiocima Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

Tema sastanka: „Stanje u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori“

Predśednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Rifat Rastoder i zamjenica predśednika Odbora Snežana Jonica sastaće se u srijedu, 10. juna sa koizvjestiocima Odbora za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

Kongresna delegacija, u sastavu Gaye Doganoglu i Henrik Brade Johansen boraviće u Crnoj Gori od 9. do 11. juna u okviru monitoring pośete, a u cilju procjene situacije lokalne demokratije u Crnoj Gori.

U okviru pośete Crnoj Gori, Delegacija Kongresa će se fokusirati na glavne evropske standarde u oblasti lokalne demokratije, Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi koja je ratifikovana od strane Crne Gore 2008. godine i procjenu stanja lokalne demokratije u Crnoj Gori u cilju pripreme Izvještaja o stanju lokalne demokratije u zemljama članicama Savjeta Evrope.

U fokusu razgovora biće teme koje se odnose i na najnovija pravna i politička dešavanja u vezi sa lokalnom vlasti u Crnoj Gori (u kontekstu Strategije reforme javne uprave aktuelnog "Aurum-a"), trenutnom situacijom lokalne demokratije u Crnoj Gori. Koizvjestioci Odbora za monitoring Kongresa Savjeta Evrope razgovaraće sa predśednikom i zamjenicom Odbora i na temu mehanizama saradnje između centralne i lokalne vlasti, postupka konsultacije sa lokalnim organima vlasti, zaštite granica lokalnih vlasti, pravnog statusa i zaštite lokalne samouprave.

Poziv za sastanak upućen je i predśedniku Odbora za ljudska prava i slobode Halilu Dukoviću.