Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. decembar 2015. 13:15

Održana 107. śednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

Razmotreno više tačaka dnevnog reda

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je, na danas održanoj 107. śednici, glasao o Predlogu odluke za izbor jednog člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Nakon izjašnjavanja, nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio potrebnu većinu, te je Odbor odlučio da raspiše novi javni poziv za izbor jednog člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.  

Takođe, na odboru je jednoglasno usvojena odluka o održavanju Kontrolnog saslušanja ministra pravde, gospodina Zorana Pažina, na temu: „Primjena i efekti Zakona o izvršenju i obezbjeđenju i Zakona o javnim javnim izvršiteljima“, koju je podnijela poslanica Snežana Jonica.

Povodom izjašnjavanja o održavanju Konsultativne raspraveo potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima, po inicijativi NVO Akcija za ljudska prava, Odbor je jedinstvenog stava da je na osnovu pomenute inicijative, svih procesuiranih predloga zakona iz ove oblasti i problematike pomenute u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. godinu, u narednom periodu, potrebno organizovati konsultativno saslušanje (raspravu). U vezi sa tim, Odbor će pozvati sve predlagače i kompetentne stručnjake zbog davanja doprinosa  poboljšanju i unaprjeđenju pitanja iz ove oblasti.

U odnosu na pristigle primjedbe i mišljenja institucija na Predlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Odbor je stava da će iste razmotriti kada Predlog zakona zvanično pristigne u skupštinsku proceduru.

Povodom Predloga zakona o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Odbor je razmotrio ukupno pet amandmana.

Amandmani (2) poslanika Nevena Gošovića i Velizara Kaluđerovića podržani su većinom glasova, dok predstavnik predlagača nije podržao iste.

Amandman (1) poslanika Mladena Bojanića kao i Amandmani (2) poslanika Nika Gjeloshaja nijesu dobili potrebnu većinu na śednici Odbora.  

Na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu Odbor je razmotrio Amandmane (5).

Amandman (1) poslanika Mladena Bojanića nije dobio potrebnu većinu na śednici Odbora.

Izjašnjavanje o Amandmanima (4) poslanika Nika Gjeloshaja odgođeno je za narednu śednicu Odbora.  

Na Predlog zakona o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović podnijeli su Amandman (1).

Izjašnjavanje o istom takođe je odgođeno za narednu śednicu Odbora.