Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 24. maj 2016. 20:04

Održan sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa ekspertima za oblast slobode medija

Sastanku prisustvovali predśednik Odbora Rifat Rastoder i članice - Marta Šćepanović i Danijela Marković

U okviru ekspertske misije za reviziju medijskih sloboda koju sprovodi Evropska komisija, predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sastali su se sa Džeremijem Mekbrajdom i Stivom Krošouom, nezavisnim ekspertima iz oblasti slobode medija.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču slobode  medija u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na oblast izvještavanja medija. Tim povodom, učesnici su se saglasili da je potrebno pratiti implementaciju postojeće pravne regulative u ovoj oblasti, s tim da bi pojedina zakonska rješenja trebalo unaprijediti i precizirati kako bi se postigla usaglašenost sa evropskim standardima.  

Imajući u vidu činjenicu da je u nadležnosti Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu, razmatranje i praćenje materije koja se odnosi na ovo pitanje, istaknuto je da će Odbor, kroz primjenu kontrolnih mehanizama datih na raspolaganje Poslovnikom Skupštine Crne Gore, organizovati konsultativnu raspravu na koju će pozvati predlagače i sve kompetentne stručnjake kako bi se izvršila sveobuhvatna analiza stanja u ovoj oblasti i predložila najefikasnija rešenja.

U pratnji eksperata bili su: Angela Longo, predstavnica Evropske komisije i Nemanja Tepavčević, predstavnik delegacije EU u Crnoj Gori.