Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 14. jun 2016. 15:38

Održan sastanak predstavnika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa ekspertima EK povodom poglavlja 10 - Informatičko društvo i mediji

Misija ima za cilj procjenu kapaciteta Crne Gore u oblasti implementacije zakona koje ovo poglavlje obuhvata

U okviru ekspertske misije za poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji, koju sprovodi Evropska komisija, predstavnici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sastali su se sa ekspertima Andrejsom Dombrovskisom i Tanjom Kerševan.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi u odnosu na zakonsku regulativu iz oblasti audio-vizuelnih usluga kao i na funkcionisanje nezavisnih regulatornih tijela. U tom dijelu, učesnici su se saglasili da je potrebno pratiti implementaciju postojeće pravne regulative s tim da bi pojedina zakonska rješenja trebalo unaprijediti i precizirati kako bi se postigla usaglašenost sa evropskim standardima. Takođe, istaknuta je važnost davanja doprinosa u postizanju veće nezavisnosti regulatornih tijela naročito kada je riječ o finansiranju, organima upravljanja i inspekcijskoj kontroli.

Pored toga, ukazano je da je Odbor, u okviru svoje nadležnosti, kroz primjenu kontrolnih mehanizama predviđenih Poslovnikom Skupštine Crne Gore ranije organizovao raspravu na ovu temu, te da će i ubuduće nastaviti sa ovom praksom kako bi se postigla najefikasnija rješenja.

U pratnji eksperata bili su i : Simona Konrad, predstavnica Evropske komisije, Melita Rastoder Ljaljić, ispred Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija kao i Ružica Mišković, ispred Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Ispred Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, sastanku su prisustvovali predśednik Odbora, Rifat Rastoder i članovi Odbora, Marta Šćepanović i Šefkija Murić, kao i Služba odbora.