Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 24. septembar 2013. 14:26

Održana petnaesta śednice Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotrene tri tačke dnevnog reda

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je danas održao petnaestu śednicu, sa sljedećim dnevnim redom:

      Usvajanje zapisnika sa dvanaeste, trinaeste i četrnaeste śednice Odbora;

  1. Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju, koji su podnijeli poslanici mr Branka Tanasijević, doc. dr Srđa Popović, Saša Pešić, Rešid Adrović i dr Draginja Vuksanović;
  2. Upoznavanje sa Izvjestajem o studijskoj posjeti Delegacije Odbora Narodnoj skupštini Mađarske;
  3. Tekuća pitanja.

Odbor je razmotrio Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju i jednoglasno odlučio da predloži Skupštini da usvoji ovaj predlog zakona. Izmjenom  Zakona koja se odnosi na produženje roka studiranja za studente koji su studije započeli po sistemu koji je važio prije uvođenja Bolonjske deklaracije, ovim studentima se produžava rok za završetak studija za još dvije godine (do kraja studijske 2014/2015 godine).

U okviru druge tačke dnevnog reda, članovi Odbora su se upoznali sa Izvjestajem o studijskoj pośeti Delegacije Odbora Narodnoj skupštini Mađarske, od 9 – 11.  septembra 2013. godine. Odbor se saglasio da je pośeta bila izuzetno uspješna i na veoma visokom nivou.

Poslanik Srđan Perić je, u okviru tačke 3 - Tekuća pitanja, zahtijevao da Odbor obavi kontrolno saslušanje ministra prosvjete u vezi sa stanjem u izdavačkoj djelatnosti, kontrolno saslušanje ministra kulture u vezi sa učestalim napadima na novinare i fotoreportere i kontrolno saslušanje ministra prosvjete i ministra kulture u vezi sa, kako je istakao, slučajem zloupotrebe djece u partijske svrhe u vrtiću "Zvjezdani vrt" u Golubovcima.

Poslanik Perić će zahtjeve za kontrolnim saslušanjima dostaviti Odboru u pisanoj formi, nakon čega će se Odbor o njima izjasniti.

Na današnjoj śednici, usvojeni su i Zapisnici sa dvanaeste, trinaeste i četrnaeste śednice Odbora.