Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 17. decembar 2013. 13:35

Održana 22. śednice Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport održao je danas 22. śednicu na kojoj je, kao zainteresovani Odbor, razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz oblasti prosvjete i sporta.

Śednici Odbora prisustvovali su Nikola Vukićević, ovlašćeni predstavnik predlagača zakona, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete i Uprave za mlade i sport.

Odbor je ocijenio ohrabrujućim povećanje budžeta za potrošačke jedinice iz oblasti obrazovanja,  posebno za Ministarstvo prosvjete, Univerzitet Crne Gore, kao i za Zavod za školstvo.  Predlogom budžeta za 2014. godinu, budžet je povećan za skoro sve potrošačke jedinice iz oblasti prosvjete i sporta.

Tokom rasprave, istaknuto je da su predlogom budžeta za 2014. godinu, za djelatnosti obrazovanja, planirana sredstva u iznosu od 154,10 miliona eura, što čini 12,45% ukupnih rashoda tekućeg i budžeta fondova za narednu godinu. Najznačajniji dio sredstava, u iznosu od 80,26 miliona eura, odnosi se na predškolsko i osnovno obrazovanje, što čini 52,08% od planiranih izdataka za obrazovanje.

Pozitivnim je ocijenjen i nastavak realizacije Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, za šta je u 2014. godini planirano 9 miliona eura.

Kada je u pitanju oblast sporta, za potrošačku jedinicu Uprava za mlade i sport, u 2014. godini, planirana su sredstva u iznosu od 3,70 miliona eura, što takođe, predstavlja povećanje u odnosu na 2013. godinu. Tokom śednice, od strane predstavnika Vlade, istaknuto je da su, s obzirom na ekonomsku situaciju, zadovoljni opredijeljenim sredstvima, ali da Crna Gora, u poređenju sa zemljama u regionu, ima najmanji budžet za sport. Za oblast sporta planiran je i kapitalni budžet u iznosu od 2.700.000 eura.

Odbor je ocijenio da su planirana sredstva za oblasti prosvjete i sporta, dovoljna za realizaciju svih zakonskih, kao i međunarodnih obaveza, i većinom glasova, podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, u dijelu koji se odnosi na prosvjetu i sport.