Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 17. decembar 2013. 15:09

Održana 23. śednice Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je na danas održanoj śednici, kao zainteresovani Odbor, razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz oblasti nauke i kulture.

Kada su u pitanju potrošačke jedinice iz oblasti kulture, na Odboru je konstatovano da nema značajnijih odstupanja u odnosu na 2013. godinu. Za potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture, predlogom budžeta za 2014. godinu, planirano je 5,86 miliona eura, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu za nešto više od 360.000 eura. Takođe, za potrošačku jedinicu Državni arhiv, planirano je 183.660 eura više nego 2013. godine. Za ostale potrošačke jedinice iz ove oblasti planirani budžet je približan  prošlogodišnjem. U okviru potrošačke jedinice Ministarstvo kulture, uvoden je novi Program – Razvoj kulture u Nikšiću, za koji je planirano 180.500 eura.

Odbor je ocijenio pohvalnim i pozitivnim značajno povećanje budžeta za potrošačku jedinicu Ministarstvo nauke, kojoj su sredstva za 2014. godinu, veća u odnosu na prethodnu godinu za 1,17 miliona eura. Povećanje budžeta ovoj potrošačkoj jedinici odnosi se na Program Nauka, za koji je opredijeljeno 2,56 miliona eura. Predlogom kapitalnog budžeta, u 2014. godini, planiran je početak izvođenja radova na rekonstrukciji postojećeg objekta “Doma vojske” u Nikšiću, za potrebe Inovaciono-preduzetničkog centra “Tehnopolis”.

Odbor je, većinom glasova, podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, u dijelu koji se odnosi na nauku i kulturu.