Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 17. februar 2014. 13:18

Održana 27. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Na śednici je razmatran Izvještaj o radu Odbora za 2013. godinu, koji je jednoglasno usvojen. Odbor je konstatovao da je u 2013. godini bilo značajno više aktivnosti u odnosu na 2012. godinu.

Odbor je, takođe jednoglasno, usvojio Plan rada Odbora za 2014. godinu. Predloženo je da se Odbor blagovremeno dogovara o razmatranju pojedinih pitanja od značaja, kao što su Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata iz oblasti kulture u 2014. godini, Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2015. godinu s Izvještajem o implementaciji Programa za 2014. godinu, pitanja mladih i druga pitanja navedena u Planu rada Odbora.

Odbor je pokrenuo uspostavljanje saradnje sa institucijama iz oblasti kulture i sporta u cilju boljeg uvida u aktivnosti koje se sprovode u ovim oblastima i ostvari saradnja.

Odbor je inicirao da se u 2014. godini jedan sastanak Cetinjskog Parlamentarnog Foruma posveti oblasti kulture, odnosno jačanju njene uloge u promociji i valorizaciji  kulturnih, prirodnih i opštih dobara Crne Gore, očuvanju i promociji kulturne baštine i jačanju regionalne saradnje na tom polju. Ukazano je na značaj kulture kao faktora održivog razvoja, kroz razvijanje projekata koji, integrisanjem različitih društvenih subjekata i uz njihovo sinergetsko djelovanje, vode ekonomskom prosperitetu i afirmaciji Crne Gore na regionalnom i međunarodnom planu.