Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 20. mart 2013. 09:28

Susret Tanasijević-Atanasov

Predsjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport mr Branka Tanasijević, sastala se 19. marta 2013. godine u Skupštini Crne Gore, sa g-đom Vesnom Atanasovom, predstavnicom Savjeta Evrope.

Sastanku su prisustvovale i: prof. dr Bojka Djukanović, koordinatorka programa za obrazovanje/ljudska prava Savjeta Evrope i Vidosava Kasćelan, savjetnica u Zavodu za školstvo i saradnica na projektima Savjeta Evrope.

Tema sastanka bila je zajednički Projekat Evropske unije i Savjeta Evrope „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“. Projekat je namijenjen zemljama jugoistočne Evrope ( Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Kosovo). Cilj Projekta je jačanje socijalne inkluzije i socijalne kohezije u regionu, promovisanjem inkluzivnog obrazovanja. Projekat je započeo sa realizacijom u januaru 2013. godine i predviđeno je da traje 35 mjeseci.

Glavna aktivnost Projekta „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“ biće fokusirana na pilot škole s ciljem da se podigne nivo razumijevanja benefita inkluzivnog obrazovanja kroz podršku i angažovanje 49 pilot škola (7 po korisniku: 3 osnovne, 2 srednje opšte i 2 srednje stručne škole).

Predsjednica Odbora mr Branka Tanasijević upoznala je predstavnicu Savjeta Evrope sa pravnom regulativom u oblasti inkluzivnog obrazovanja. Iskazala je podršku ovom Projektu i istakla neophodnost podizanja svijesti o važnosti inkluzivnog obrazovanja. Predsjednica Odbora je navela mogućnost organizovanja tematske sjednice Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport koja bi  se bavila ovim pitanjima.