Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. april 2014. 14:49

Održana 29. śednica Odbora za prosvjetu nauku, kulturu i sport

Razmotreno nekoliko pitanja

Na danas održanoj 29. śednici Odbora za prosvjetu nauku, kulturu i sport razmotrena je Iinformacija o finansiranju naučnoistraživačke djelatnosti Crne Gore u 2014. godini, koju je usvojila Vlada Crne Gore na śednici održanoj 20. februara. Odbor je zaključio da je Informacija urađena kvalitetno i da daje razloge za optimizam, usljed tendencije sveobuhvatnijeg pristupa ovoj veoma značajnoj oblasti.

Razmatrajući inicijativu grupe studenata Odbor je na današnjoj śednici odlučio da uputi dopis Ministarstvu prosvjete, u cilju izmjene i dopune Pravilnika o kriterijumima, načinu, uslovima i visini naknade za ostvarivanje prava na smještaj i ishranu u domu, studentski kredit, stipendiju i participaciju prevoza. Izmjene se odnose na kriterijume bodovanja prilikom prijema studenata za smještaj i ishranu u domu, odnosno uvođenje dodatnih bodova za učenike koji su imali odličan uspjeh u svim razredima srednje škole.

Odbor se na danas održanoj śednici upoznao i sa problemom koji je nastao u primjeni Zakona o finansiranju političkih partija, a koji se odnosi na privremenu obustavu isplate studentskih kredita o čemu je ovih dana bilo riječi u medijima. Nakon konstruktivnog i profesionalnog sagledavanja situacije, Odbor je zaključio da se obrati Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao nadležnom random tijelu, koje na osnovu člana 32a Zakona o finansiranju političkih partija vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, da zauzme stav u cilju pronalaženja načina za prevazilaženje problema.