Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 28. oktobar 2014. 13:15

Održana 41. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Odbor razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, na 41. śednici, razmotrio je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, koji je podnijela Vlada Crne Gore.

Razloge za donošenje ovog zakona obrazložila je prof. dr Sanja Vlahović, ministarka nauke. Izmjenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti predlaže se: izmjena naziva Centar uspješnosti u Centar izvrsnosti; dopunjavanje uslova koje Centar izvrsnosti treba da ispunjava; skraćenje perioda za koji se donosi Strategija naučnoistraživačke djelatnosti u skladu sa ubrzanim naučno-tehnološkim razvojem; uvođenje roka od pet godina na koji se izdaje licenca za obavljanje naučnoistraživačke djelatnosti; izmjena vezana za formiranje i rad Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost i dr.

Nakon konstruktivne rasprave i određenih amandmanskih izmjena, od strane Odbora, koje je predstavnica predlagača zakona prihvatila, Odbor je odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti.