Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 03. novembar 2014. 16:40

Održana 42. tematska śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Na danas održanoj 42. tematskoj śednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, razmotrena je aktuelna situacija na Univerzitetu Crne Gore, sa posebnim akcentom na pravna rješenja u Statutu Univerziteta Crne Gore i Zakonu o visokom obrazovanju.

Osim članova Odbora, śednici su prisustvovali Radmila Vojvodić, rektorka Univerziteta Crne Gore, prorektori  prof. dr Predrag Stanišić i prof. dr Srđan Stanković, predśednik Upravnog odbora Univerziteta prof.dr Duško Bjelica, generalna sekretarka Univerziteta Jelena Pajković, kao i predstavnica Udruženja mladih sa hendikepom Miroslava – Mima Ivanović.

Śednica je održana u atmosferi kontruktivne rasprave u kojoj su svi učesnici dali doprinos sagledavanju predstojećih koraka ka unapređenju stanja, ali i rasvjetljavanju pitanja i problema sa kojima se Univerzitet Crne Gore suočava.

Članovi Odbora su podržali početni radni zamajac novog rukovodstva ka izgradnji održivog modela u upravljanju Univerzitetom Crne Gore. U tom cilju, kroz postavljena pitanja i komentare, članovi Odbora su ukazali na određene probleme i važne aktivnosti na koje treba posebno usmjeriti pažnju. Generalno, rasprava se odnosila na probleme u kadrovskoj politici, finansijske probleme, kao i primjenu novog Zakona o visokom obrazovanju.

Rektorka Vojvodić je istakla da transparentnost u sagledavanju problema čini još jedan iskorak ka postizanju maksimuma koji Univerzitet svojim razvojnim modelom, u postojećem finansijskom obimu, želi postići, a koji se prevashodno odnosi na unapređenje kvaliteta nastave, unapređenje infrastrukture, unapređenje standarda, kao i ispunjavanje kriterijuma koje zahtijeva Evropska unija.

Zaključeno je da saradnja Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Univerziteta Crne Gore, može biti višestruko korisna za proaktivnije djelovanje na unapređenju i razvoju Univerziteta Crne Gore.