Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 10. novembar 2014. 17:17

Održana 43. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Rrazmotrena  Strategija obrazovanja odraslih za period 2015.- 2025. godine

Strategijom obrazovanja odraslih u Crnoj Gori predviđeno je stvaranje ambijenta za uključivanje građana u proces cjeloživotnog učenja u cilju razvoja konkurentne tržišne privrede, smanjenja nezaposlenosti i socijalne isključenosti, kao bi se kroz usmjerenost na cjeloživotno učenje, stvorili uslovi za mobilnost i konkurentnost u procesu evropskih integracija. Donošenjem Strategije obrazovanja odraslih, država podstiče razvoj kulture učenja kako bi unaprijedila i uvećala ljudski kapital koji će snažno doprinijeti razvoju ekonomije, smanjenju nezaposlenosti, razvoju civilnog društva i unaprijediti kvalitet ličnog života njenih građana. Strategijom su date smjernice koje će Crna Gora u narednoj deceniji slijediti kako bi ostvarila kvalitetno obrazovanje odraslih.

Članovi Odbora su, kroz konstruktivne diskusije i sugestije, dali doprinos sagledavanju trenutnog stanja u ovoj oblasti, ali i podršku da ovaj segment obrazovanja dobije adekvatnu posvećenost od strane nadležnih institucija.

Prepoznajući značaj obrazovanja odraslih, Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport preporučuje da se u narednom periodu obrati više pažnje na obrazovanje odraslih i više sredstava izdvoji za ovaj segment obrazovanja.