Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. decembar 2015. 15:13

Održana 63. śednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Predstavljen “Program studentskog liderstva Centra za građansko obrazovanje”

Centar za građansko obrazovanje sprovodi projekat “Da samo znanje donosi zvanje” uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Heinrich Boil fondacije i Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.Jedna od aktivnosti u okviru tog projekta se odnosi na realizaciju Programa studentskog liderstva, u okviru kojeg je grupa od 29 crnogorskih studenata već prošla intenzivnu obuku koju je činilo 18 sesija. Tokom njihovog dosadašnjeg rada tretirali su pitanja Bolonjske deklaracije, njenog zakonodavnog okvira, tendencije razvoja visokog obrazovanja, kvalitet i dostignuća u reformi visokog obrazovanja, proces zapošljavanja i napredovanja, mobilnost studenata i istraživača, program razmjene, percepciju korupcije, kao i transparentnost, finansiranje i donošenje odluka u visokom obrazovanju. Posebne sesije bile su posvećene liderstvu, značaju komunikacije, pravilima dobrih govora i govornika, konceptu građanske neposlušnosti i akademske čestitosti, akademskom pisanju i fenomenu plagijata. Polaznici su kroz panel diskusije govorili sa gostima o studentskom aktivizmu u Crnoj Gori, medijima i nevladinim organizacijama kao akterima demokratizacije, kao i izazovima političkog marketinga i komunikacije u Crnoj Gori. U okviru novih konteksta aktivizma akcenat je bio na umjetnosti i aktivizmu. Studenti su imali priliku da osmisle akcije koje će, uz podršku Centra za građansko obrazovanje, sprovesti na svojim univerzitetima i šire.

Na śednici su razmijenjena mišljenja između članova Odbora i studenata vezano za aktuelne teme, a studenti su kroz direktna pitanja dobili priliku da prošire svoju informisanost o pravima studenata, kao i mehanizmima studentskog aktivizma.

Na kraju diskusije predśednica Odbora mr Branka Tanasijević je polaznicima Programa uručila diplome.

Osim članova Odbora śednci su prisustvovali ispred Centra za građansko obrazovanje (CGO): Daliborka Uljarević, izvršna direktorica;Snežana Kaluđerović i Svetlana Pešić. Śednici su prisustvovali i studenti polaznici Programa: Aleksandra Dujović, Amar Škrijelj,Anja Avramovi, Anđela Đuković, Dejan Daković, Dimitrije Jovićević, Elma Hot, Filip Đelević, Irina Koprivica, Iva Mijović, Jelena Backović, Jelena Kontić, Jovan Dašić, Jovana Nikčević, Ljiljana Jokić, Maja Radonjić, Maša Velimirović, Milena Bojanić, Milosava Cerović, Mirha Tahirović, Nemanja Ostojić, Nikola Bošković, Nikola Maksan, Samra Radončić, Svetlana Janković, Tamara Mijušković, Vildana Ljujković, Zoran Dabetić, Željka Ćetković.