Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 24. jul 2013. 18:19

Održana jedanaesta śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Razgovarano o saradnji Odbora za rodnu ravnopravnost i UNDP-a

Jedanaestoj śednici Odbora za rodnu ravnopravnost, održanoj 24.jula, prisustvovala je ekspertkinja UNDP tima za rodnu ravnopravnost u sjedištu UNDP-a u Njujorku, Rose Sarr, koja je govorila o  značaju orodnjavanja društvenih i ekonomskih politika i partnerskim okvirima za rad na orodnjavanju politika i osnaživanju žena.

Takođe, Odbor je informisan o realizaciji Programa za rodnu ravnopravnost IPA 2010. koji  UNDP u Crnoj Gori realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava – Odjeljenjem za pitanja rodne ravnopravnosti  i Delegacijom EU u Crnoj Gori. Program traje tri godine i obuhvata tri komponente: nasilje nad ženama, političko osnaživanje žena i ekonomsko osnaživanje žena. Odbor je aktivno uključen u realizaciju projekta na način što su njegove/i predstavnice/i u članstvu tri savjeta i Upravnom odboru Projekta i učestvuju u pojedinim aktivnostima.

Koordinatorka Programa u Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori, Kaća Đuričković, predstavila je rezultate do sada realizovanih projekta, koji imaju za cilj podsticanje ženskog preduzetništva i ekonomsko osnaživanje žena, uspostavljanje održivog sistema zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici, kao i ciljeve i aktivnosti u oblasti političkog osnaživanja žena.

Dogovorena je saradnja Odbora i UNDP-a na realizaciji preostalih aktivnosti Programa.