Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. oktobar 2013. 14:27

Održana zajednička śednica Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Predstavljena Strategiju za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zadravlja Crne Gore 2013 - 2020. sa Predlogom akcionog plana 2014 - 2015. godine i usvojeno nekoliko zaključaka.

Na danas održanoj zajedničkoj śednici Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, pomoćnica ministra zdravlja dr Mira Jovanovski Dašić, predstavila je Strategiju za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zadravlja Crne Gore 2013 - 2020. godine sa Predlogom akcionog plana 2014 - 2015. godine.
Jednim dijelom śednice prisustvovala je dr Valentina Stratan, članica Odbora za socijalnu zaštitu, zdravlje i porodicu Parlamenta Republike Moldavije.

Nakon rasprave usvojeni su sljedeći zaključci:

- Odbor za rodnu ravnopravnost i Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku će, u okviru svojih nadležnosti:
- prilikom razmatranja Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu s posebnom pažnjom razmotriti opredjeljeni iznos sredstava za sprovođenje Programa Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zadravlja Crne Gore 2013 - 2020. godine, u okviru potrošačke jedinice Ministarstva zdravlja;
- pratiti sprovođenje Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zadravlja Crne Gore 2013 - 2020. godine;
- upoznavati javnost sa važnošću prevencije u zdravstvu;
- zahtijevati podnošenje izvještaja Ministarstva zdravlja o načinu i mjeri upotrebe svih mamografa u Crnoj Gori;
- insistirati na nabavci stola za ginekološki pregled osoba sa invaliditetom;
- pratiti uvođenje odgovarajućih modula iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u nastavne planove i programe škola i fakulteta.

Odbor za rodnu ravnopravnost i Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje su pozvali Ministarstvo zdravlja da prilikom kreiranja narednog Akcionog plana za primjenu strategije organizuje sastanak sa članovima/icama ova dva odbora.

Članovi/ice odbora uputili su čestitku ženama sa sela povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena sa sela.