Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. novembar 2013. 10:15

Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvuje u radu međunarodne konferencije „Žene Mediterana i liderstvo“

Sarajevo, 8 - 10. novembar 2013

Američko-bosanska fondacija (ABF) i Centar za transatlantske odnose (SAIS), u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova (BiH), Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, organizuje međunarodnu konferenciju koja će biti održana od 8 - 10. novembra, u Sarajevu.

Cilj konferencije je osnaživanje žena i mladih ljudi u javnoj sferi, kao jedan od načina za promovisanje održive stabilnosti u tranzicijskim zemljama. Konferenciju će okupiti predstavnice/ke institucija i organizacija civilnog društva iz Jugoistočne Evrope i Sjeverne Afrike koje rade na predstavljanju uloge žena u rješavanju, do sada neriješenih, pravnih pitanja, izgradnje procesa mira i davanja odgovora na tranzicijske izazove.

Predviđeno je da konferenciji prisustvuju predstavnici/ce sljedećih zemalja: Crne Gore, Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Egipta,  Grčke, Hrvatske, Kipra, Kosova, Libije, Makedonije, Malte, Monaka, Rumunije, Srbije, Tunisa i Turske.

Na Konferenciji će biti inaugurisana Mediteranska mreža asocijacije žena i civilnog društva, kao nove platforme za promovisanje ženskih udruženja u zemljama Zapadnog Balkana i Sjeverne Afrike.