Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 10. novembar 2013. 19:19

U Sarajevu održana međunarodna konferencija “Osnaživanje žena i civilno društvo Mediterana“

Skupštinu Crne Gore predstavljala predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak

U organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Američko-bosanskom fondacijom i Centrom za transatlanske odnose, u Sarajevu je 8-10. novembra održana Međunarodna konferencija pod nazivom „Osnaživanje žena i civilno društvo Mediterana“.

Cilj održavanja konferencije je intenziviranje dijaloga i komunikacija među zemljama Mediterana, kao i pokretanje aktivnosti na ovim prostorima sa posebnim osvrtom na osnaživanje položaja žena i postizanje rodne ravnopravnosti, te jačanja uloge civilnog društva u ovim procesima.

Na konferenciji se diskutovalo o sljedećim temama: Žene u politici i uloga žena u ostvarivanju demokratije i mira; Žene u biznisu – kako postići ravnopravnost na radnom mjestu; Globalni uspjeh žena: Žene u medijima – Liderstvo, etika i profesionalizam; Kako se boriti protiv nasilja nad ženama; Jugoistočna Evropa – Śeverna Afrika: Partnerstvo žena za promjenu; Žene u preduzetništvu – Priče o uspjehu.

Tokom konferencije predstavnice država Śeverne Afrike pridružile su se Deklaciji o saradnji institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost koju su države Zapadnog Balkana potpisale 2005. godine u Sarajevu.  

Predstavnice Crne Gore na konferenciji su predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Nada Drobnjak i načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava Irena Bošković.