Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 05. decembar 2013. 16:15

Održana 22. śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Obilježeno 70 godina političke participacije žena u Crnoj Gori


22. śednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, posvećenoj sedamdesetoj godišnjici političke participacije žena u Crnoj Gori, a povodom 5.decembra 1943. godine, kad je održan Kongres AFŽ  Crne Gore i Boke Kotorske, prisustvovale su i učesnice NOB-a i članice AFŽ-a: Gospava Kovačević iz Herceg Novog, Bosa Mihajilović iz Podgorice i Milosava Strunjaš iz Pljevalja.
Predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak u uvodnom izlaganjuje podśetila je na značaj i ulogu AFŽ-a u istoriji Crne Gore, kao i na civilizacijske tekovine koje su proistekle iz tog pokreta, ističući da se moraju promišljati i realizovati antifašističke poruke, da bi živjeli u društvu ravnopravnih, u kome nema diskriminacije i đe svi imaju jednake šanse i mogućnosti.
Predśednica Drobnjak je zaključila da su žene u AFŽ-u, počele da se bore za ravnopravnost, da su težile idealu, ali njihova svjedočenja pokazuju da ni poslije sedam decenija nema dovoljno osnaženih žena, posebno na polju ekonomije,kao i da je nasilje nad ženama još izraženo u značajnoj mjeri.
Članica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore Branka Tanasijević podśetila je na početak borbe žena za njihova prava, u prvoj polovini XX vijeka, ocjenjujući da su se bez reserve borile za mir i ostvarivanje svojih prava, uz poruku budućim generacijama da je potrebno nastaviti borbu za suštinsku ravnopravnost. Međutim, taj proces još uvijek traje,konstatovala je ona.
Na 22. śednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, kojoj su pored poslanika/ca prisustvovali i predstavnici/ce SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, koordinatorke za rodnu ravnopravnost, predstavnici civilnog sektora, student/kinje, kao i međunarodnih organizacija, prikazan je film o proslavi 8. marta 1945. godine, na Cetinju i pročitani su: Proglas žena iz 1940. i tekst sa plakata kojim su se žene i đevojke pozivale na Veliki zbor 1939. godine.