Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 774
petak, 08. februar 2013. 09:10

Druga śednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, održao je danas drugu śednicu na kojoj je, kao zainteresovano radno tijelo, razmotrio Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Nakon rasprave Odbor je jednoglasno odlučio da podrži Predlog ovog zakona i predloži Odboru za međunarodne odnose i iseljenike, kao matičnom odboru da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Crna Gora je 11. maja 2011. godine, u Istanbulu, potpisala Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kojom je potvrđeno da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije, i bila među prvih 12 zemalja potpisnica. Do danas, osim Turske koja je prva potpisala i ratifikovala, Konvenciju su ratifikovale Alabanija i Portugal. Ciljevi Konvencije su: zaštita žena od svih oblika nasilja i sprječavanje, procesuiranje i eliminisanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici; suzbijanje svih oblika diskriminacije nad ženama i promovisanje suštinske jednakosti između žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena; izrada sveobuhvatnog okvira, politika i mjera zaštite i pomoći svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i pružanje podrške i pomoći organizacijama i organima unutrašnjih poslova u efikasnoj saradnji usvajanja sveobuhvatnog pristupa eliminisanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija utvrđuje i međunarodni nadzorni mehanizam za praćenje njene primjene na nacionalnom nivou.

Konvencija o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici pruža sveobuhvatne i detaljne smjernice za stvaranje politike protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama i integriše brojne relevantne konvencije, deklaracije i rezolucije UN i SE uključujući CEDAW i Preporuke Odbora ministara Savjeta Evrope.

U okviru dnevnog reda Odbor je upoznat sa Inicijativom RIF prof. dr Jelisave Kalezić, aktivnostima između śednica i planiranim aktivnostima,kao i izradom nacrta plana rada Odbora za tekuću godinu.