Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 28. maj 2014. 15:07

U Beogradu održana Međunarodna konferencija o rodnoj ravnopravnosti

Učestvovala predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti, održanoj od 26. do 28. maja u Beogradu, kojoj je prisustvovala predśednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, razmijenjena su iskustva o prevođenju ciljeva Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN  “Žene, mir i bezbjednost” u praktične mjere država.

Razgovarano je: kako žene doprinose izgradnji mira, koje su dobre prakse uključivanja žena i rodne perspektive u planiranju i izvođenju vojnih operacija, kao i koje zemlje imaju najbolje modele integrisanja rodne perspektive u upravljanju vojskama.

Skup je organizovan u okviru projekta koji ima za cilj kreiranje instrumenata za mjerenje napretka integrisanja rodnih pitanja u upravljanje vojskama članica NATO i Partnerstva za mir, čija je članica i Crna Gora. Konferencija predstavlja najznačajniji događaj ove godine, u okviru programa Nauka za mir i bebjednost, pod pokroviteljstvom NATO.

Konferenciju je otvorila Mari Skare, specijalna predstavnica NATO za primjenu rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje se tiču pitanja žena, mira I bezbjednosti.